piątek, 29 listopada 2013

Spaghetti z owocami i sosem czekoladowym

Sprawdza się świetnie jako podwieczorek, owoce można dowolnie mieszać w każdej ilości.

Składniki:

  • makaron spaghetti Czaniecki
  • 1 owoc granatu
  • 1 kaki (znane również jako sharon)
  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Owoce obieramy i kroimy w dowolne kawałki. Czekoladę i śmietankę gotujemy, aż zacznie gęstnieć. Na ugotowanym makaronie układamy owoce i polewamy sosem czekoladowym według uznania.

środa, 27 listopada 2013

Konkurs przedświąteczny - ZAKOŃCZONY

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, w którym do wygrania jest zestaw przedstawiony na zdjęciu.
Konkurs zaczyna się 27 listopada, a kończy 11.12.2013r.

Zasady są bardzo proste:

1. W komentarzu pod tym postem należy napisać przepis na swoje ulubione świąteczne danie, deser lub wypiek.
2. Razem z przepisem proszę o podanie adresu e-mail, na który zostanie wysłana wiadomość o wygranej.
3. Miło mi będzie, jeśli polubicie fanpage >>tutaj<< lub zostaniecie publicznym obserwatorem bloga (nie jest to jednak warunek konieczny).
4. Wyniki pojawią się 12.12.2013r.
5. Wygrywa jedna osoba, której przepis spodoba mi się najbardziej.
6. Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 przepisy.
7. Organizatorem i sponsorem konkursu jest założycielka bloga http://wkuchnimamy.blogspot.com/
7. Wysyłka nagrody wyłącznie na terenie kraju na koszt organizatora.
8. Jeśli w konkursie będzie co najmniej 50 zgłoszeń, do nagrody głównej dodam kilka dodatkowych produktów oraz rozlosuję nagrodę niespodziankę wśród wszystkich uczestników.

Kakaowe racuszki na jeden kęs

 Racuszki na śniadanie robię co jakiś czas i za każdym razem staram się je jakoś urozmaicić. Tym razem zrobiłam wersję mini, do której dodałam kakao i jabłko.

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • mleko (zawsze dodaję "na oko", aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka kakao
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy pozostałe składniki (mleko dolewamy stopniowo, kontrolując gęstość ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Możemy posypać cukrem pudrem.


czwartek, 21 listopada 2013

Deser w kolorach sygnalizacji świetlnej

Nie mając pomysłu na deser wystarczy odrobinę ruszyć głową, by wyczarować coś, co nie tylko dobrze smakuje, ale także przyciąga wzrok.

Składniki (na 3 porcje):

  • 330 ml zielonego przecierowego soku (np. banan-jabłko-kiwi)
  • 330 ml pomarańczowego przecierowego soku (np. marchew-banan-jabłko)
  • 330 ml czerwonego przecierowego soku (np. jabłko-truskawka)
  • 6 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
3/4 zielonego soku zagotowujemy, pozostałą część mieszamy z dwiema łyżeczkami skrobi ziemniaczanej. Gdy sok się zagotuje, wlewamy ostrożnie rozczyn z soku i mąki, cały czas mieszając. Po ponownym zagotowaniu zestawiamy z ognia i przekładamy do pucharków lub szklanek. Następnie tak samo postępujemy z sokiem pomarańczowym i czerwonym (zachowując właśnie taką kolejność).

środa, 20 listopada 2013

Papryka faszerowana mięsem i kuskusem

Tak przygotowaną paprykę podałam na obiad, jednak dla bardziej wymagających może być jako przystawka.

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 duże papryki
  • ok. 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 plastry sera
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i osuszamy. Odkrawamy górną część (tworząc wieczko) i wydrążamy gniazda nasienne. Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy. Dodajemy do gotowego kuskusu. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i wrzucamy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, a później doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę w środku lekko solimy i nadziewamy przygotowanym farszem. Na wierzchu kładziemy po plastrze sera i przykrywamy "wieczkiem" papryki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.

wtorek, 19 listopada 2013

Tort orzechowo-biszkoptowy z kremem cappuccino

 Mój pierwszy od początku do końca samodzielny tort (z tego też względu dekoracja jakoś szczególnie nie zachwyca, bo wprawy jeszcze nie mam, ale postaram się to zmienić). Zrobiłam go z okazji pierwszych urodzin i chrztu córci. Z końcowego efektu smakowego jestem jednak bardzo zadowolona.

Składniki:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
  • 200 g tartych orzechów włoskich BackMit
  • ok. 90 g cukru pudru
  • skórka starta z połowy dużej cytryny
  • 3 jajka
Krem:
  • 4 żółtka
  • 50 g + 200 g cukru
  • 3 łyżki cappuccino
  • 300 g masła 
Poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki syropu waniliowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • kilka łyżek mleka
Dodatkowo:
  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • wiśnie kandyzowane GoldPack
  • wiórki kokosowe Kresto
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciasto orzechowe: orzechy mieszamy z cukrem pudrem i skórką cytrynową, odstawiamy na kilka godzin, następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Krem: 200 g cukru zalewamy minimalną ilością wody i gotujemy, aż syrop będzie lekko gęstniał. Żółtka ucieramy z 50 g cukru, następnie dodajemy cappuccino, do masy wlewamy cienkim strumieniem gorący syrop i ubijamy aż do wystygnięcia. Na koniec małymi kawałkami dodajemy masło i dalej ubijamy.
Składniki ponczu mieszamy.

Biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część kładziemy na dnie tortownicy, nasączamy ponczem, wykładamy kleksami (w kilku miejscach) dżem z czarnej porzeczki i na tym rozprowadzamy ok 1/3 kremu. Następnie kładziemy ciasto orzechowe, lekko dociskamy, podobnie jak na biszkopcie wykładamy dżem (nie nasączamy ponczem, gdyż ciasto jest wystarczająco wilgotne) i 1/3 kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkopta, dociskamy, nasączamy i rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Czekoladę na polewę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.
Ostudzoną polewą równomiernie pokrywamy cały tort. Boki lekko od dołu dekorujemy wiórkami kokosowymi, wierzch wiśniami kandyzowanymi i pozostałym kremem.


poniedziałek, 18 listopada 2013

Makaron niteczka domowa POL-MAK - recenzja


Dziś zapraszam na recenzję makaronu 4-jajecznego POL-MAK, który otrzymałam w ramach współpracy z portalem Prekursorki. Pani Izabeli serdecznie dziękuję za możliwość testowania.


Skład: mąka pszenna, pasteryzowana masa jajeczna (18%) = 4 jaja/1 kg mąki, woda, przyprawa - kurkuma.

Wartość energetyczna w 100 g: 1637 kJ/391 kcal

Wielkość opakowania: 250 g

Cena: ok. 3 zł


Moja opinia:
Makaron w naszym domu gości bardzo często, nie tylko jako dodatek do zup, ale także jako zamiennik ziemniaków, ryżu, czy kaszy, więc tym chętniej zabraliśmy się za testowanie. Producent zaleca ten typ makaronu do zup, ja jednak mogę stwierdzić, że z pewnością można go przygotować również jako dodatek do dania głównego. 
Opakowaniem makaronu jest foliowa torebka o pojemności 250 g. Otwarcie opakowania nie stanowi problemu, gdyż jest tak zaprojektowane, że wystarczy delikatnie rozchylić jego górną część, co jest wielkim plusem, gdyż nie raz pewnie zdarzyło się Wam przy otwieraniu makaronu, że torebka rozerwała się zbyt mocno i makaron się rozsypał.
Jak widać na zdjęciu powyżej, makaron jest cienki, jednak po ugotowaniu podwaja swą objętość, przez co staje się wydajny (jedna torebka wystarczy na ok. 8 porcji). 


Niteczka bardzo szybko się gotuje, bo już po ok. 2-3 minutach można się cieszyć wspaniałym, delikatnym smakiem. Nie skleja się, ani nie zbryla (nawet po pozostawieniu w zupie), więc śmiało mogę go polecić nawet wymagającym Paniom Domu.
Cena moim zdaniem jest odpowiednia do jakości i wydajności produktu.

piątek, 15 listopada 2013

Orzechowa rodzinka jeży

Wyszły trochę za słodkie, dlatego też polecam zmniejszyć ilość cukru dodaną do kremu (chyba, że lubicie takie bardzo słodkie).

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
Krem:
  • 125 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
  • garść rodzynek Kresto (6 małych odkładamy na oczy jeży)
Dodatkowo:
  • opakowanie migdałów w słupkach Kresto
  • 1 suszona morela Kresto
Przygotowanie:
Ciasto: jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika i tarte orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem: miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Następnie dokładnie mieszamy z kakao, tartymi orzechami i rodzynkami. 
Jeże: z ciasta odkrawamy od dołu 2-cm placek i wycinamy 1 większy i 2 mniejsze owalne kształty (podstawy jeży). Pozostałą część ciasta drobno kruszymy i mieszamy z 3/4 kremu. Masę wykładamy na ciasto i formujemy jeże. Wierzchy smarujemy równomiernie pozostałym kremem. Ze słupków migdałowych robimy kolce, z pozostawionych rodzynek oczy i pyszczki z suszonej moreli. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.

Makaron z wędzoną makrelą

Ostatnio mało mam czasu na blogowanie, z tego też względu dużo przepisów jeszcze nie zostało opublikowanych i czeka na swoją kolej. Ale jakoś damy radę.
Makaron z wędzoną makrelą przygotowałam bazując się na tym przepisie, oczywiście jak to ja zrobiłam trochę inaczej niż autorka, ale wyszło niesamowicie smacznie, mąż poprosił, abym częściej przygotowywała takie smakołyki.

Składniki:

  • makaron świderek Czaniecki
  • duża wędzona makrela
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 200 ml śmietany kremówki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z makreli oddzielamy od skóry i ości. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z odrobiną soli, gdy będzie szklista, dodajemy rybę i 3/4 natki pietruszki (resztę pozostawiamy do dekoracji). Chwilę razem podsmażamy, a następnie dodajemy śmietankę i podgrzewamy, aż będzie gorąca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

czwartek, 7 listopada 2013

Domowe drożdżówki z granatem i pomarańczą

Ostatnio zrobiłam je na podwieczorek, ale myślę, że sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Pycha.

Składniki (na ok. 14 drożdżówek - w zależności od wielkości):

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego, np. Wodzisław
  • 50 g świeżych drożdży
  • 30 g masła
  • 3/4 szklanki mleka (+ odrobina do posmarowania drożdżówek)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • owoc granatu
  • 1 średnia pomarańcza