piątek, 28 lutego 2014

Kakaowa manna z truskawkami

Bardzo pożywne śniadanko z dodatkiem musu truskawkowego. W sezonie zawsze mrożę kilka porcji truskawek, by później cieszyć się ich smakiem, a nie kupować "bezsmakowe" w sklepie.

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka kakao
  • ok. 100 g mrożonych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z kakao. Mleko zagotowujemy, po czym wsypujemy kaszę z kakao, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy do czasu zgęstnienia. Wedle uznania można posłodzić. Przekładamy do miseczek lub pucharków.
Truskawki wcześniej lekko rozmrażamy. Dodajemy do nich cukier puder i miksujemy blenderem na mus. Wykładamy na kaszę.

czwartek, 27 lutego 2014

Placki z kapustą kiszoną

Wszędzie, gdzie się dziś nie spojrzy, tam pączki, faworki i inne tego typu. U nas za to pyszne placki z dodatkiem kiszonej kapusty, papryki i cebuli. Można je zrobić na śniadanie lub jako dodatek do dania głównego. Najlepiej jeść ciepłe, z sosem (np. czosnkowym) lub bez.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 posiekane listki świeżej bazylii
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, odsączamy dokładnie, a następnie siekamy. Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką. Smażymy na minimalnej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron. 

środa, 26 lutego 2014

Musztardowe polędwiczki wieprzowe

Miały być grillowane, ale w końcu pozostały pieczone, co nie zmienia faktu, że wyszły soczyste i kruche.

Składniki:
  • 5 plastrów polędwiczki wieprzowej
  • 4 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • duża szczypta pieprzu cayenne (chili)
  • sól
Przygotowanie:
Kawałki polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i z obu stron oprószamy solą. Musztardę mieszamy z ziołami i pieprzem cayenne.
Do marynaty wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie wykładamy polędwiczki na blachę i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Podajemy z ryżem lub kaszą jęczmienną.

poniedziałek, 24 lutego 2014

Mini torcik bezowy z kremem śmietankowo-cytrynowym

Szybki i prosty sposób na "wyczarowanie" smacznego deseru. Bezy lubi chyba każdy, więc myślę, że połączenie słodkich bez i lekko kwaśnego kremu zasmakuje nie tylko małym, ale i dużym łasuchom.

Składniki (na 2 sztuki):
  • 4 blaty bezowe o średnicy 8 cm
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki kremu cytrynowego
  • 12 małych bezików
  • 2 truskawki do ozdoby
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z 2 łyżkami kremu cytrynowego. Na dwa blaty bezowe wykładamy po ok. 1/3 kremu. Przykrywamy pozostałymi dwoma blatami. Wierzch smarujemy kremem cytrynowym, na środek wykładamy po łyżce kremu śmietanowo-cytrynowego. Na brzegach kładziemy beziki. Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

czwartek, 20 lutego 2014

Mintaj w amarantusowo-kukurydzianej panierce

Ryba powinna być jedzona częściej niż "od święta", mnie to jednak nie przekonuje, bo zazwyczaj nie mam pomysłu jak przyrządzić rybę, tym razem jednak się udało. Może nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale mistrzem fotografii nie jestem :P

Składniki:
  • 4 filety z mintaja
  • olej rzepakowy do smażenia
Marynata:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Panierka:
  • opakowanie ziaren amarantusa Skworcu
  • ok. 2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Filety z mintaja myjemy i kroimy na kawałki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, po czym wrzucamy do niej kawałki ryby i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Ziarna amarantusa mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.

wtorek, 18 lutego 2014

Krem cytrynowy

Ostatnio koleżanka zachwalała ten krem, więc postanowiłam spróbować co z tego wyjdzie, przepis trochę zmodyfikowałam. Szczerze przyznam, że jest obłędny, a do tego ma wiele zastosowań i można przechowywać go w lodówce nawet do 7 dni... Można użyć go do naleśników, do tortu, wymieszać z bitą śmietaną lub po prostu wyjadać ze słoiczka ;)

Składniki (na słoiczek ok. 200 ml):
  • 3 średnie cytryny
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wrzucamy do rondelka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, cukier, jajka i skrobię, mieszamy chwilę do połączenia składników, a następnie zagotowujemy. Gotujemy ok. 2-3 minuty, po czym dodajemy łyżkę oleju, mieszamy i ponownie gotujemy ok. 2-3 minuty. Rondelek zdejmujemy z ognia, a krem przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się skórek. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

środa, 12 lutego 2014

Rurki w sosie ostro-słodkim

Połączenie papryczki chili z miodem, do tego kawałki kurczaka... W sam raz na rozgrzewkę :)

Składniki:
  • makaron rurka ukośna Czaniecki
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • curry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • woda
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, curry. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, a następnie zalewamy 1/2 litra wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryczkę chili. Dusimy chwilę pod przykryciem, po czym dodajemy miód. Zagotowujemy i zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną wody. Jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy dowolnie do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym makaronem.

poniedziałek, 10 lutego 2014

Placki drobiowe

Niby to tylko placki, ale jednak jest w nich coś wyjątkowego, co dokładnie tego nie wiem, ale mężowi bardzo smakowały.

Składniki (na ok. 10 małych placków):
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 3 listki świeżej bazylii
  • ok. 70 g żółtego sera
  • sól
  • biały pieprz
  • curry
  • mielona gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową (wszystko wedle uznania). Dodajemy jajko, mąkę, musztardę, posiekane listki bazylii i starty na tarce o dużych oczkach ser. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na niewielkiej ilości oleju.
Podajemy z ryżem.

sobota, 8 lutego 2014

Serowe mini pączki

O tak, ostatnio pełno ich na blogach, a że od dawna mnie kusiło, żeby je zrobić, to właśnie dziś nastał ten dzień. Bazowałam się na przepisie Pani Elwiry z Malinowych Pocałunków, jednak musiałam go trochę zmienić, bo nie chciało mi się iść do sklepu po śmietanę. Ale i tak wyszły przepyszne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Składniki:
  • 500 g białego sera w kostce
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 żółtka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (najlepiej olej rzepakowy)
Przygotowanie:
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy (ciasto będzie kleiste, ale takie ma być). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego (zamiast formować kulek można nakładać ciasto łyżeczką do herbaty). Pączki w większości odwracają się same, jednak czasami się zdarza, że trzeba im w tym pomóc. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pączki oprószamy cukrem pudrem.

piątek, 7 lutego 2014

Kawowiec ze słonecznikiem

Wielbicielką kawy jako napoju nie jestem, jednak bardzo lubię kawowe desery, ich nigdy dość... Tym razem padło na ciasto. Ciasto, krem i lukier wszystko z  kawą, dodatkowo do kremu dodałam słonecznik łuskany, który świetnie się skomponował z całością. Może nie wygląda perfekcyjnie, ale smakowało znakomicie.

Składniki (na blachę o wymiarach 25x30cm):

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 saszetki kawy 3w1
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 saszetki kawy 3w1
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 500 g słonecznika łuskanego Kresto
Nasączenie:
  • 1 saszetka kawy 3w1
  • 150 ml wody
Lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • odrobina przygotowanej kawy (można użyć tej, którą będziemy nasączać biszkopt)
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Krem: w 1/2 szklanki mleka mieszamy cukier oraz mąkę. Pozostałe mleko podgrzewamy, a następnie dodajemy kawę. Zagotowujemy, po czym stopniowo cienkim strumieniem (cały czas mieszając) wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło lub margarynę ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu kawowego, cały czas ucierając. Do gotowego kremu wsypujemy słonecznik i mieszamy.
150 ml wody zagotowujemy i zalewamy kawę. Odrobinę mieszamy z cukrem pudrem, by utworzyć lukier.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy obie kawą. Na dolnej części wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy lukrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.

wtorek, 4 lutego 2014

Chrupiąca sałatka warzywna z makaronem

Sałatki są dobre nie tylko na święta, ale także na co dzień, chociażby jako drugie śniadanie.

Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu gwiazdki Czaniecki
  • po 1/2 strąka papryki: czerwonej, zielonej i białej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Seler myjemy i kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa mieszamy z makaronem. Dodajemy majonez lub jogurt grecki i natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.