środa, 9 kwietnia 2014

Ciasto pomarańczowe

Ostatnio się rozleniwiłam, a co za tym idzie przy komputerze siedzę bardzo mało, bo mi się nie chce, trzeba jednak zacząć nadrabiać zaległości i dziś właśnie publikuję obiecany przepis na ciasto :) Wasze blogi postaram się odwiedzić jutro.

Składniki (na formę do chleba):

Ciasto:
  • 175 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 8 łyżek soku pomarańczowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
Lukier (ilość składników wedle uznania):
  • cukier puder
  • sok pomarańczowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy 1 jajko i część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Powtarzamy ten krok jeszcze dwa razy, a następnie dodajemy mleko, skórkę z pomarańczy, sok i aromat.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez godzinę (do próby suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je lukrem.