sobota, 26 lipca 2014

Lody truskawkowe (bez maszyny)

Witajcie po długiej przerwie :) Dziś dzielę się z Wami przepisem na lody truskawkowe, choć smak można komponować dowolnie. Są bardzo delikatne, mimo że nie używa się do nich maszyny, ani nie miesza w trakcie mrożenia, a do tego bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu (nie licząc czasu mrożenia oczywiście :P).

Składniki (na pojemnik po lodach 900 ml):
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 6 łyżek sosu truskawkowego
Przygotowanie:
Bitą śmietanę przygotowujemy na mleku według przepisu na opakowaniu. Dodajemy mleko skondensowane i sos truskawkowy. Delikatnie mieszamy łyżką do czasu połączenia składników. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin (najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na całą noc).

Bitą śmietanę w proszku (+mleko) można zastąpić śmietaną 30%, mi osobiście jednak bardziej zasmakowała wersja, którą podaję.