wtorek, 30 września 2014

Cygańska chata

Ciasto to zrobiłam na urodziny męża zamiast tortu, kruche rulony ułożone warstwami nadają ciastu ciekawy wygląd.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Nadzienie:
  • 5-6 śliwek węgierek
  • 1 duże jabłko
Krem:
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 250 ml mleka
  • 1 galaretka
  • 250 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kawałki. Śliwki myjemy, przekrawamy i wyciągamy pestki.
Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 6 równych części. Każdą część rozwałkowujemy i układamy na nich owoce (na 2 śliwki, na 4 jabłko).

Zwijamy brzegi i formujemy rulony, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Bitą śmietanę przygotowujemy na mleku według przepisu na opakowaniu. Cały czas ubijając dodajemy wystudzoną (ale nie stężałą) galaretkę.
Na tacy układamy obok siebie 3 rulony z jabłkami. Pokrywamy je 1/3 przygotowanego kremu. Następnie układamy rulony ze śliwkami, pokrywamy je kremem, na górze kładziemy rulon z jabłkami.
Całość pokrywamy równomiernie resztą kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Schładzamy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

niedziela, 28 września 2014

Naleśniki żytnie z jabłkowym twarożkiem

Zawsze robiłam naleśniki ze zwykłej mąki pszennej, tym razem pokusiłam się, żeby zamienić zwykłą pszenną na żytnią. Takie naleśniki są zdrowsze, choć przyznam szczerze, że tradycyjne są lepsze, co nie zmienia faktu, że warto spróbować czegoś nowego.

Składniki (na ok. 8 sztuk):

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
Twarożek jabłkowy:
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 duże jabłko
  • szczypta cynamonu
  • ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
Jajka wraz ze szczyptą soli ubijamy na pianę, dodajemy mąkę, mleko i wodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron (nie używałam tłuszczu).
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i razem z twarogiem miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cynamon i ewentualnie cukier do smaku. Mieszamy i tak przygotowanym twarożkiem smarujemy naleśniki.

sobota, 27 września 2014

Raclette w orzechowej panierce

Jest to moja wersja dla tradycyjnego szwajcarskiego raclette, które to obok fondue jest podstawową potrawą Szwajcarów. Przygotowuje się je dość szybko, jednak smakują obłędnie.

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 plastry twardego sera (np. gruyère) o grubości ok. 1,5 cm
  • 2 jajka
  • mąka
  • tarte orzechy laskowe
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Każdy plaster sera zwilżamy mokrymi dłońmi (jeżeli tego nie zrobimy, to nie zapanierujemy sera), obtaczamy je w mące, roztrzepanych jajkach, a następnie w orzechach laskowych. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (na małym ogniu), około 1,5 minuty z każdej strony.
Podajemy z gotowanymi w mundurkach ziemniakami. 

Szwajcarskie inspiracje

sobota, 20 września 2014

Cynamonowy pudding chia

Ile osób, tyle pomysłów... Widziałam już tego typu puddingi kokosowe, czy orzechowe, ja jednak przygotowałam wersję cynamonową bez dodatku cukru (oczywiście wedle uznania można posłodzić), a i tak wyszło pyszne... Można taki pudding podać na śniadanie lub deser.

Składniki (na 2 porcje):
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 średniego jabłka
  • kilka winogron
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z dodatkiem cynamonu do temperatury ok. 60 stopni C. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie połowę puddingu przekładamy do dwóch szklanek lub pucharków, na każdej porcji układamy po 1/4 pokrojonego jabłka. Następnie wykładamy resztę puddingu i dekorujemy winogronami.

niedziela, 14 września 2014

Ryba zapiekana z marchewką

Ostatnio nie mając pomysłu na obiad, przygotowałam na szybko bardzo smaczną rybkę. Tylko 20 minut w piekarniku i gotowe.

Składniki:
  • 2 duże filety z białej ryby (u mnie miruna patagońska)
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 50 g żółtego sera
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
Przygotowanie:
Rybę myjemy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości (jeśli jest zamrożona, to najpierw ją odmrażamy). Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, po czym układamy w nim kawałki ryby. Dokładnie oprószamy solą, następnie pokrywamy całość startą marchewką, posiekaną natką pietruszki i drobno startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 minut. 

środa, 10 września 2014

Pieczone podudzia z kurczaka w ketchupowej marynacie

Aromatyczne podudzia zasmakują nie jednemu. Robiłam je już jakiś czas temu, ale chętnie jeszcze kiedyś skuszę się na takie danie. Doskonale smakują z ryżem, kaszą lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 5 małych podudzi z kurczaka (u mnie było ok. 400 g)
  • sól
  • biały pieprz
  • ok. 200 ml łagodnego ketchupu dobrej jakości
  • 2 łyżki suszonego oregano
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Ketchup mieszamy z suszonym oregano. W tak przygotowanej marynacie dokładnie zamaczamy przyprawione wcześniej podudzia. Odstawiamy na 2 godziny, po czym mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Co jakiś czas polewamy mięso z wierzchu wytworzonym sosem.