sobota, 31 stycznia 2015

Japoński wytrawny naleśnik (okonomiyaki)

Naleśnik ten w smaku bardzo przypomina pizzę, bazowałam się na przepisie z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie", coś pominęłam, coś zamieniłam i wyszła bardzo smaczna wersja naleśnika.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1 cebula
  • 70 g pieczarek
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 150 g miękkiego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ketchup do polania
Przygotowanie:
Cebulę, pieczarki i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Ser kroimy w grubą kostkę. Jajka mieszamy z mąką do czasu powstania jednolitej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy pokrojoną cebulę, pieczarki, kapustę, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie łyżką, aby wszystko pokryło się masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy zawartość miski i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy ok. 4-5 minut na wolnym ogniu, następnie zsuwamy placek na talerz, odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy 4-5 minut. Podajemy gorący oblany ketchupem.

piątek, 30 stycznia 2015

Syrop z tymianku (na kaszel i ból gardła)

Teraz już nie straszny mi kaszel, czy ból gardła. Ten syrop domowej roboty pomógł mi już po pierwszym dniu stosowania.

Składniki:
  • 15 g suszonego tymianku
  • 300 ml wrzącej wody
  • 150 g cukru
  • 150 g płynnego miodu
Przygotowanie:
Tymianek zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy napar do rondelka przez gęste sitko wyłożone gazą, dodajemy cukier i miód. Gotujemy do czasu lekkiego zgęstnienia (na powierzchni zaczną robić się charakterystyczne bąbelki), zbierając szumowiny gromadzące się na powierzchni. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przelewamy do butelki i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Stosujemy 2 łyżki 3 razy dziennie.

piątek, 16 stycznia 2015

Szybkie ciasteczka biszkoptowe

Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne, Ali najbardziej smakowały z "ciukielkami". Najlepsze do kawy lub herbaty, gdy goście już u progu.

Składniki (na 10 sztuk):
  • 20 biszkoptów bez cukru
  • 10 łyżeczek domowego dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • kolorowa posypka 
Przygotowanie:
Na płaskiej stronie dziesięciu biszkoptów wykładamy po 1 łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki, a następnie każdy łączymy z drugim biszkoptem. Układamy na talerzu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy wierzch ciasteczek. Posypujemy kolorową posypką.

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Łosoś pieczony w koperku

Sposób na przygotowanie pysznego łososia.

Składniki (dla 4 osób):
  • 1 kg filetu z łososia (bez skóry)
  • 30 g posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym oprószamy go z obu stron solą i pieprzem. Posiekany koperek mieszamy z oliwą, czosnkiem granulowanym, miodem, kolendrą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy łososia, zawijamy go w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie zamarynowany filet przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.