piątek, 27 lutego 2015

Schab w sosie musztardowym

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny i szybki obiad, to polecam.

Składniki:
  • 2 plastry schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 4 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie:
Schab rozbijamy lekko tłuczkiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Przesmażamy na oleju na złoty kolor, a następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy musztardę i pokrojone w plasterki ogórki. Mieszamy i ponownie dusimy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i lekko podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.

poniedziałek, 23 lutego 2015

Szarlotka sypana z masą makową


Szarlotkę sypaną zna wielu z Was, a co powiecie na wersję szarlotki z dodatkiem masy makowej?

Składniki (na formę o wymiarach 25x30 cm):

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duża puszka masy makowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
  • 100 g masła lub margaryny
  • cukier puder do obsypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon.
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wsypujemy 1 część sypkich składników, dokładnie rozprowadzamy i wykładamy na to połowę jabłek.
Masę makową mieszamy z kandyzowaną skórką cytrynową i wykładamy połowę na jabłka. Następnie wysypujemy 2 część sypkich składników, resztę jabłek i masę makową. Pokrywamy ostatnią częścią sypkich składników. Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

środa, 18 lutego 2015

Sok marchewkowo-jabłkowo-pomarańczowy

Przygotowuje się go dość długo, ale warto, bo jest smaczny.

Składniki (na ok. 1 litr):
  • 600 g marchwi
  • 600 g jabłek
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • woda
Przygotowanie:
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do marchwi. Całość zalewamy taką ilością wody, aby pokrywała zawartość garnka. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie bardzo miękka. Następnie miksujemy dokładnie blenderem i przecieramy przez gęste sitko. Dodajemy sok z pomarańczy i w razie potrzeby trochę przegotowanej wody.

Wedle uznania sok można posłodzić, mój jednak był wystarczająco dobry.

wtorek, 10 lutego 2015

Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym

Moje pierwsze własnoręcznie zrobione pączki, jestem zadowolona z efektu.

Składniki (na około 20 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu (można zastąpić wódką lub octem)
  • marmolada
  • smalec do smażenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok żurawinowy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową).
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut.
Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

poniedziałek, 9 lutego 2015

Wątróbka drobiowa z ryżem

Wątróbkę drobiową bardzo lubimy, zazwyczaj robiłam ją tylko z cebulką, jednak tym razem postanowiłam zrobić coś innego, ale również smacznego.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • mleko do namoczenia wątróbki
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. W tym czasie ryż gotujemy na sypko, a cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy odsączone z mleka wątróbki i smażymy z każdej strony. Następnie wrzucamy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i całość dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

środa, 4 lutego 2015

Faworki na serku homogenizowanym

Kruche smażone w głębokim tłuszczu faworki są doskonałym deserem w karnawale.

Składniki (na około 25 sztuk):
  • 200 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia 
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je  jak najcieniej na lekko podsypanej mąką stolnicy. Następnie ostrym nożem kroimy na paski o wymiarach ok. 3x7 cm. Każdy pasek nacinamy lekko na środku i przeplatamy przez powstałą dziurkę jeden z końców. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.