środa, 3 lutego 2016

Paprykarz z mintaja z kaszą jaglaną

Jakiś czas temu przymierzałam się do zrobienia tego paprykarza, żałuję, że spróbowałam tak późno, bo jest na prawdę pyszny. Bazowałam się na przepisie z bloga Lady Laura, oryginalny przepis znajdziecie pod adresem: https://myladylaura.wordpress.com/2015/09/17/paprykarz-z-kasza-jaglana/

Składniki:
  • 120 g fileta z mintaja
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g włoszczyzny startej na dużych oczkach
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • woda
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy dużą ilością wrzątku, by pozbyć się goryczy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Odsączamy i studzimy.
Filet z mintaja (jeśli był mrożony to rozmrażamy) kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
Smażymy przez chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Usmażoną rybę od razu zdejmujemy z patelni, studzimy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Smażymy na tym samym oleju co rybę.
Do podsmażonej cebuli wrzucamy startą włoszczyznę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Do miski wrzucamy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, posiekaną rybę, duszone warzywa z koncentratem i bazylię. Mieszamy do połączenia składników.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.