piątek, 29 kwietnia 2016

Sałatka makaronowa z tuńczykiem



Składniki:
  • 60 g makaronu gwiazdki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • mała puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ogórki kroimy w kostkę. Do nich dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, ugotowany wcześniej makaron i odsączonego z oleju tuńczyka. Wszystko mieszamy.
Na koniec dodajemy majonez i natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia składników oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sernik waniliowy z kaszą gryczaną


Składniki (na małą keksówkę):
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 50 g niepalonej kaszy gryczanej
  • woda do ugotowania kaszy
  • 50 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 laski wanilii
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na wodzie do miękkości. Studzimy.
Wystudzoną kaszę i twaróg umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy dość dokładnie.
Margarynę z cukrem ucieramy, następnie dodajemy po 1 żółtku.
Do masy stopniowo dodajemy twaróg z kaszą, budyń, proszek do pieczenia i ziarenka z wanilii.
Białka jajek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową.
Przelewamy do keksówki, pieczemy 40-45 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym


Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • 100 g brokuła
  • 40 g naturalnego serka topionego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:
Kawałki schabu lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Całość zalewamy wodą i dusimy przez ok. 20 minut.
Brokuła lekko podgotowujemy i blendujemy z serkiem topionym na gładko. Tak przygotowaną masę dodajemy do mięsa i ponownie dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z natką pietruszki.

Zupa pomidorowa z ryżem na wędzonym boczku


Odmieniona, ale nadal smaczna zupa pomidorowa.

Składniki:
  • 2 litry wody
  • 200 g wędzonego boczku + skóra
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 120 g ryżu
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Pokrojony w kostkę boczek i skórę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kawałki marchewki i pietruszkę. Wsypujemy również ryż i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękki.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku.

Rogaliki na maślance


Z podanej porcji wychodzi 16 małych rogalików, ale są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka ;)

Składniki:

600 g mąki
200 ml ciepłego mleka
200 ml maślanki naturalnej
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch:
1 jajko
1 łyżka mleka
ew. mak do posypania


Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.