Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 100 g daktyli suszonych (bez pestek)
- 1 szklanka wrzątku
- 70 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle wrzucamy do pojemnika blendera, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Daktyle odciskamy z wody, dodajemy połowę uprażonych płatków owsianych i kakao, miksujemy blenderem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe uprażone płatki owsiane, skórkę pomarańczową i aromat. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Lekko zwilżoną dłonią formujemy niewielkie kuleczki (mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub kakao.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Daktyle odciskamy z wody, dodajemy połowę uprażonych płatków owsianych i kakao, miksujemy blenderem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe uprażone płatki owsiane, skórkę pomarańczową i aromat. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Lekko zwilżoną dłonią formujemy niewielkie kuleczki (mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub kakao.
Jeśli pralinek nie będą jadły dzieci, można aromat pomarańczowy zastąpić likierem pomarańczowym.
Apetyczne pralinki! A do tego lekkie i dietetyczne! :)
OdpowiedzUsuńświetne pralinki!
OdpowiedzUsuńPomysłowe łakocie. Bardzo ciekawe połączenie. Jak tylko kupię daktyle, zrobię
OdpowiedzUsuńpyszne pralinki!
OdpowiedzUsuńale smakowite pralinki mniam : )
OdpowiedzUsuń