Kiedy nie ma się dostępu do piekarnika, a ktoś z domowników ma ochotę na pizzę, to taka z patelni ratuje sytuację. Choć nie do końca smakuje tak dobrze jak pieczona w piekarniku, ale zawsze to pizza, więc sposób przygotowania nie ma dla niektórych znaczenia.
Składniki (na 4 sztuki o średnicy 24 cm):
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- duża szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
Dodatki:
- 4 łyżki ketchupu
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 1/2 czerwonej papryki
- ok. 150 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich formujemy w koło o średnicy ok. 24 cm.
Ciasto kładziemy na rozgrzanej patelni, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i smażymy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, następnie placek odwracamy, smarujemy ketchupem, posypujemy lekko serem, wykładamy pół puszki tuńczyka, trochę pokrojonych w kostkę ogórków i papryki, wierzch ponownie posypujemy serem.
Patelnię nakrywamy pokrywką i ponownie smażymy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się sera.
W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe trzy placki.
Fajny patent z tą patelnią :) muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuń