czwartek, 16 marca 2017

Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem

Delikatne, z wyczuwalną nutką cytryny. Propozycja dla wegan i nie tylko, sprawdzą się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zabrakło nam jajek i/lub mleka.

Składniki (na 12 sztuk):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maku
  • 1/2 średniej wielkości cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, mak i drobno startą skórkę z 1/2 cytryny. Mieszamy.

Do wody dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wlewamy do mąki i dodajemy olej.

Całość mieszamy łyżką do połączenia składników, ciastem wypełniamy do 3/4 wysokości papilotki umieszczone w formie do muffinek.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.