Składniki (na 12 sztuk):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki maku
- 1/2 średniej wielkości cytryny
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, mak i drobno startą skórkę z 1/2 cytryny. Mieszamy.
Do wody dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wlewamy do mąki i dodajemy olej.
Całość mieszamy łyżką do połączenia składników, ciastem wypełniamy do 3/4 wysokości papilotki umieszczone w formie do muffinek.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.