Składniki (na 4 sztuki):
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym
Krem:
- 150 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka świeżo otartej skórki z limonki
- 2 łyżki soku z limonki
Polewa:
- 60 g białej czekolady
- 6 łyżek śmietanki 30%
Dekoracja:
- 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym
- 4 plasterki limonki
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Kolejno dodajemy żółtka i przesianą mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy rozdrobnionego w malakserze wafelka i łączymy z masą.
Formę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, usuwamy papier do pieczenia i studzimy.
Z wystudzonego biszkoptu rantem cukierniczym wykrawamy 12 kółek o średnicy 6 cm. Każdy torcik będzie się składał z trzech okrągłych biszkopcików.
Przygotowujemy krem: sok i skórkę z limonki łączymy z cukrem pudrem i mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy w dwóch porcjach do mascarpone delikatnie ze sobą mieszając.
Tak przygotowanym kremem przekładamy wykrojone wcześniej biszkopty, smarujemy również wierzch i boki ciastek. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy ją na wierzch każdego torcika i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni, aby utworzyły się "zacieki".
Torciki dekorujemy pokrojonym w trójkąty wafelkiem i plasterkami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.