czwartek, 9 lutego 2017

Spaghetti carbonara

Spaghetti to jedno z szybszych dań, które nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Carbonarę przygotowuję częściej niż inne rodzaje spaghetti, bo smakuje nam najbardziej. Czemu nie było jej wcześniej na blogu? Bo za każdym razem znikała tak szybko, że nie było nawet kiedy zdjęcia zrobić ;)

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 250 g makaronu spaghetti
  • woda do gotowania
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml słodkiej śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 50 g drobno startego sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy szczyptą soli i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

Gdy cebula będzie szklista wlewamy śmietankę i wrzucamy połowę startego sera, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wbijamy jajko, mieszamy energicznie, aż całość się połączy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy posiekaną pietruszkę. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i podajemy posypane resztą startego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.