piątek, 24 marca 2017

Hummus z czarnuszką

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy cieszy się wielką popularnością, w końcu i ja zabrałam się za jego przygotowanie - wersja z czarnuszką przypadła nam do gustu na tyle, że cała porcja zniknęła dość szybko.


Składniki:
  • 150 g ciecierzycy + woda do moczenia i gotowania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy i studzimy.
Wystudzoną ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko.
Czarnuszkę ucieramy w moździerzu ze szczyptą soli. Dodajemy do pasty i mieszamy.
Opcjonalnie doprawiamy większą ilością soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.