Hummus, czyli pasta z ciecierzycy cieszy się wielką popularnością, w końcu i ja zabrałam się za jego przygotowanie - wersja z czarnuszką przypadła nam do gustu na tyle, że cała porcja zniknęła dość szybko.
Składniki:
Składniki:
- 150 g ciecierzycy + woda do moczenia i gotowania
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki tahini
- 1/3 łyżeczki czarnuszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy i studzimy.
Wystudzoną ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko.
Czarnuszkę ucieramy w moździerzu ze szczyptą soli. Dodajemy do pasty i mieszamy.
Opcjonalnie doprawiamy większą ilością soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.