W mojej kuchni śniadanie "na ciepło" zawsze jest mile widziane. Owsianka to nie tylko śniadanie dobre dla dzieci, dorośli też chętnie ją jedzą i tym bardziej mogę sobie pozwolić na różne kombinacje, więc chętnie zmieniam nie tylko wersje smakowe, ale również sposób przygotowania.
Kokosowo-śliwkowa pieczona owsianka z kukurydziano-migdałową kruszonką smakowała znakomicie, a jej przygotowanie (nie licząc pieczenia) nie trwało dłużej niż 10 minut.
Składniki (na 4 porcje):
Owsianka:
- 150 g płatków owsianych górskich
- 1 jajko
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru z wanilią
Kruszonka:
- 30 g płatków kukurydzianych klasycznych Lubella Corn Flakes
- 20 g płatków migdałowych
- 30 g masła
- 40 g cukru
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy mleko kokosowe, cukier, jajko i pokrojone w mniejsze kawałki śliwki. Mieszamy do połączenia i odstawiamy na czas przygotowania kruszonki.
Płatki kukurydziane i migdałowe rozdrabniamy tłuczkiem (tylko nie na pył!), dodajemy cukier i masło, zagniatamy, a następnie rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
Przygotowaną wcześniej owsiankę przekładamy do czterech kokilek, wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.