wtorek, 5 grudnia 2017

Pieczona owsianka z kruszonką


W mojej kuchni śniadanie "na ciepło" zawsze jest mile widziane. Owsianka to nie tylko śniadanie dobre dla dzieci, dorośli też chętnie ją jedzą i tym bardziej mogę sobie pozwolić na różne kombinacje, więc chętnie zmieniam nie tylko wersje smakowe, ale również sposób przygotowania.

Kokosowo-śliwkowa pieczona owsianka z kukurydziano-migdałową kruszonką smakowała znakomicie, a jej przygotowanie (nie licząc pieczenia) nie trwało dłużej niż 10 minut.

Składniki (na 4 porcje):

Owsianka:
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Kruszonka:
  • 30 g płatków kukurydzianych klasycznych Lubella Corn Flakes
  • 20 g płatków migdałowych
  • 30 g masła
  • 40 g cukru

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy mleko kokosowe, cukier, jajko i pokrojone w mniejsze kawałki śliwki. Mieszamy do połączenia i odstawiamy na czas przygotowania kruszonki.

Płatki kukurydziane i migdałowe rozdrabniamy tłuczkiem (tylko nie na pył!), dodajemy cukier i masło, zagniatamy, a następnie rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.

Przygotowaną wcześniej owsiankę przekładamy do czterech kokilek, wierzch posypujemy kruszonką.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.