czwartek, 5 listopada 2015

Kakaowe ciasto z wiśniami (bez jajek i mleka)


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • ok. 1/2 szklanki wiśni

Przygotowanie:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i wlewamy wodę z olejem. Mieszamy do czasu połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie (mogą być zarówno świeże, mrożone, jak i z kompotu).
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilkę.

    1 komentarz:

    Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
    Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.