wtorek, 4 marca 2014

Tarta czekoladowo-pomarańczowa i test patery od Emako

Ostatnio bardzo podobają mi się wszelkiego rodzaju nierdzewne "dodatki" kuchenne, więc w ramach współpracy ze sklepem Emako wybrałam piękną nierdzewną paterę, o której to dziś napiszę co nieco. Zdjęcia niestety nie są najlepszej jakości, bo było pochmurno, a użycie lampy było niemożliwe, gdyż wtedy światło odbijało się.

Patera o średnicy 33 cm i wysokości 15 cm wykonana jest z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Pięknie prezentuje się na stole i robi duże wrażenie na gościach. Jako, że patera jest jednopoziomowa, to bez problemu mieści się w lodówce, więc ciasto z kremem, czy bitą śmietaną wcale nie jest spisane na straty.
Przeznaczona jest głównie do ciast, tortów i owoców, ja również zaserwowałam na niej pączki.

Złożona patera zajmuje bardzo mało miejsca...

A jej złożenie jest dziecinnie proste...
Kładziemy spodem do góry...
...odkręcamy śrubkę...
...zdejmujemy podnóżek...
...przykręcamy podnóżek...
...i gotowe.

Bardzo ciekawą rzeczą jest fakt, że gdy przykręcimy śrubkę mocno, to otrzymamy nieruchomą paterę, natomiast jeśli jej nie dokręcimy, otrzymujemy paterę obrotową, czyli takie 2w1. Jest bardzo stabilna i wygodna w przenoszeniu.

Dodatkowym udogodnieniem dla dzisiejszych Pań Domu jest to, że można ją myć w zmywarce, jednak mycie ręczne jest również bardzo wygodne i co najważniejsze nie zostają na niej ślady palców.

Paterę możecie zakupić >>tutaj<<

Kontakt ze sklepem jest bardzo przyjemny, szybka wysyłka (zamówiłam w czwartek późnym popołudniem, a w poniedziałek rano otrzymałam paczuszkę), paczka dokładnie zabezpieczona przed uszkodzeniem (ogromna ilość folii bąbelkowej :)).
Dodatkową zaletą sklepu jest prowadzony Program Lojalnościowy, dzięki któremu za zakupy, dodanie opinii o produkcie itd. otrzymujemy punkty, które później można wymienić na nagrody.

Serdecznie polecam zakupy w Emako.

A teraz obiecana tarta czekoladowo-pomarańczowa...

Składniki (na formę o średnicy 28 cm):

Ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • duża szczypta czarnego pieprzu
Nadzienie:
  • 1 i 1/2 pomarańczy
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Pomarańcze dokładnie myjemy, skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wrzucamy do rondelka, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cukier, jajka i skrobię. Mieszamy chwilę do połączenia składników, a następnie zagotowujemy. Gotujemy ok. 2-3 minuty, po czym dodajemy olej, mieszamy i ponownie gotujemy ok. 2-3 minuty. Rondel zdejmujemy z ognia, a krem przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się skórek. Studzimy.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Wyrównujemy brzegi, ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, cały czas ubijając, dodajemy stopniowo ostudzony krem pomarańczowy i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

6 komentarzy:

  1. oj zjadłabym taką tartę, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam w takim razie, jeszcze trochę zostało :)

      Usuń
  2. Patera ładnie się prezentuje, ale chyba bardziej interesuje mnie Twoje pyszne ciasto na niej. Pomarańcza i czekolada super połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, lubię to połączenie :) Zapraszam na kawałek :)

      Usuń
  3. Ja już czuję smak tarty twojej pomarańczowy, musi obłędnie smakować. Tarta bardzo ładna, na takie ciacha będzie idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. tarta piękna tak jak i patera, fajnie że możną ją poskładać i zajmuje mniej miejsca

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.