Składniki (dla 3-4 osób):
Ciasto na pierogi:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3-4 łyżki wrzątku
- 3 garście świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
Farsz:
- ok. 500 g wątróbki drobiowej
- 2 szalotki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szpinak myjemy dokładnie, wkładamy do misy blendera i miksujemy z odrobiną zimnej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mus szpinakowy, wrzątek i masło, zagniatamy. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nakrywamy wilgotną ściereczką, by nie wysychało.
Porcję ciasta wałkujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, obręczą lub szklanką wykrawamy koła. Na każde koło nakładamy farsz z wątróbki, a następnie sklejamy pierogi.
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Zdejmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.