Składniki (dla 4 osób):
- 500 g buraków
- 1 i 1/2 litra rosołu
- 700 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 kromki czerstwego chleba
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wrzucamy do ugotowanych na półmiękko buraków i gotujemy wszystko do miękkości (w międzyczasie zbierając tworzące się szumowiny na powierzchni).
Po ugotowaniu część barszczu odlewamy do miski, resztę blendujemy na krem i w razie potrzeby rozrzedzamy pozostawionym barszczem.
Czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i smażymy na suchej patelni na rumiano, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanymi grzankami posypujemy wierzch zupy.
Swietna konsystencja tego kremu!
OdpowiedzUsuńI kolor ma oszałamiający! :)
OdpowiedzUsuńPiszę się na porcję kremu- buraki uwielbiam pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńSuper zupa krem. Kolor i konsystencja super :)
OdpowiedzUsuńBuraczki są bardzo zdrowe, uwielbiam je w każdym wydaniu, a tak jeszcze nie jadłam :)
Pysznie.