Składniki:
- 3 kg cukinii (waga po wydrążeniu)
- 1 kg marchwi
- 2 czerwone cebule
- 1 biała cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka octu winno-jabłkowego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka pieprzu
- 1/2 łyżki białej gorczycy
- 1/2 łyżki ziaren kolendry
Dodatkowo:
- po 1-2 łyżki oleju na słoik
Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże, wydrążamy z nich środek, ale nie obieramy ze skórki. Marchew i cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Cukinie i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w ćwierć plastry, a paprykę w średniej wielkości kostkę.
Wszystko zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy nadmiar utworzonego soku.
Składniki zalewy zagotowujemy. Wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną sałatkę razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego słoika wlewamy olej, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut od czasu zagotowania.
Po wystudzeniu przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Pyszna sałatka :) Tyle w niej smaków i aromatów.
OdpowiedzUsuń