wtorek, 20 czerwca 2017

Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach

Sernik bez użycia piekarnika jest równie dobry, co pieczony. Gdyby nie to, że musi się dobrze schłodzić, to zniknąłby pewnie tak szybko jak się go przygotowuje ;) Kto jeszcze nie próbował, to polecam, zwłaszcza latem, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać mieszkania piekarnikiem.


Składniki (na formę 11x35 cm):

  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 małe opakowanie budyniu waniliowego
  • 100-150 g pełnoziarnistych herbatników

Polewa:
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • (opcjonalnie) wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
Masło, cukier i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w garnku i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy, aż całość się połączy, zagotowujemy i ściągamy z ognia.
Dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy budyń rozprowadzony w 100 ml mleka. Zagotowujemy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami.
Składniki polewy zagotowujemy, po czym przelewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez minimum 8 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.