poniedziałek, 27 stycznia 2014

Puszysta krówka z ryżem

Bardzo dobre połączenie kruchego ciasta, masy krówkowej, śmietankowej pianki i ryżu preparowanego. Wymyśliłam to ciasto na szybko mając wielką ochotę na coś słodkiego.

Składniki:
  • 100 g margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu
  • 300 g dowolnej masy krówkowej
  • 330 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 25 g ryżu preparowanego

Przygotowanie:
Z margaryny, mąki, cukru pudru i kardamonu zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy stopniowo ostudzoną żelatynę.
Na wystudzone ciasto wykładamy połowę masy krówkowej, następnie ubitą śmietanę z żelatyną i na koniec ryż wymieszany z pozostałą masą krówkową.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

13 komentarzy:

  1. Pewnie strasznie słodkie jest? Uwielbiam wszystko co z kardamonem, więc zapisałam przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest słodkie, ale zawsze można wziąć więcej śmietany (np. 500 ml), wtedy smaki się bardziej zrównoważą... Trzeba też pamiętać, że zwiększając ilość śmietany potrzeba więcej żelatyny :)

      Usuń
  2. Ten karmel ! Chcę takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym się podzieliła, ale niestety już nie ma...

      Usuń
  3. Rzeczywiście świetne połączenie.. Uwielbiam ryż preparowany i kajmak, cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto musi być raczej w lodówce...? Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Pani Olu, powinno być w lodówce, nie wiem czemu mi to umknęło...
      Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  5. Nie, nie! To nie była uwaga ;) Poprostu zastanawiałam się jak długo ciasto (a raczej krem wytrzyma poza lodówką). Chodziło o wyłożenie na stół. Będę miała gości w sobotę i stąd to pytanie. Przepraszam. Nie chciałam urazić :) Pozdrawiam ciepło. Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zraziło mnie to w żaden sposób, a wręcz przeciwnie, bardzo się cieszę z tego pytania :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda apetycznie - ryż z kajmakiem stare dobre połączenie

    OdpowiedzUsuń
  7. mniammm pychotka napewno wypróbuję gdyż mam kardamon :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.