Składniki (na formę o średnicy 28 cm):
Ciasto:
- 125 g masła lub margaryny
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Krem kokosowy:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki mleka w proszku
Galaretka:
- puszka ananasów w syropie
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy dość szybko, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie z mleka, laski wanilii i skrobi ziemniaczanej gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy i przenosimy na blachę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i delikatnie przekładamy na talerz.
Krem: masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, wiórki kokosowe i mleko w proszku. Tak przygotowaną masę wykładamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki.
Galaretka: szklankę syropu zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną. Ananasa miksujemy blenderem na mus i dodajemy do syropu z żelatyną. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, polewamy nią wierzch tarty i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Ciasto rozwałkowujemy i przenosimy na blachę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i delikatnie przekładamy na talerz.
Krem: masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, wiórki kokosowe i mleko w proszku. Tak przygotowaną masę wykładamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki.
Galaretka: szklankę syropu zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną. Ananasa miksujemy blenderem na mus i dodajemy do syropu z żelatyną. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, polewamy nią wierzch tarty i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Kokos i ananas to jest to ! Dostanę kawałeczek ? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, zapraszam :)
UsuńZapowiada się ciekawie :) Trochę kojarzy mi się z pina coladą :)
OdpowiedzUsuńRównież miałam takie skojarzenie :)
Usuńkrem chętnie wykorzystam bo uwielbiam kokos :)
OdpowiedzUsuńMniam ... uwielbiam takie tarty
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)
Fantastycznie egzotyczna :)
OdpowiedzUsuńJa też poproszę, jesli cokolwiek jeszcze Ci zostało. Połączenie smaków, jak dla mnie, ekstra
OdpowiedzUsuńJuż niestety się skończyła, ale być może za jakiś czas zrobię ją ponownie :)
Usuń