Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):
Biszkopt cynamonowy:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Masa truskawkowa:
- 200 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/2 łyżeczki suszonej, otartej mięty
Masa śmietanowa:
- 200 g śmietany tortowej (36%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- ok. 50 ml wrzątku
Masa śliwkowa:
- 400 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka (z górką) żelatyny
- 3/4 łyżeczki mielonego anyżu
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Masa truskawkowa: truskawki razem z cukrem podgrzewamy do czasu, aż będą miękkie. Przecieramy je przez gęste sitko, dodajemy miętę i żelatynę, mieszamy dokładnie, żeby żelatyna się rozpuściła. Ostudzoną masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dwie łyżki odkładamy do wysmarowania wierzchu, pozostałą śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, miąższem z laski wanilii i ostudzoną żelatyną. Wykładamy na masę truskawkową.
Masa śliwkowa: śliwki z cukrem i anyżem podgrzewamy, aż będą miękkie. Przecieramy przez gęste sitko, dokładnie mieszamy z żelatyną (tak, aby się rozpuściła). Studzimy, a następnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Wierzch ciasta smarujemy pozostawioną ubitą śmietaną i dowolnie dekorujemy.
Masa truskawkowa: truskawki razem z cukrem podgrzewamy do czasu, aż będą miękkie. Przecieramy je przez gęste sitko, dodajemy miętę i żelatynę, mieszamy dokładnie, żeby żelatyna się rozpuściła. Ostudzoną masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dwie łyżki odkładamy do wysmarowania wierzchu, pozostałą śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, miąższem z laski wanilii i ostudzoną żelatyną. Wykładamy na masę truskawkową.
Masa śliwkowa: śliwki z cukrem i anyżem podgrzewamy, aż będą miękkie. Przecieramy przez gęste sitko, dokładnie mieszamy z żelatyną (tak, aby się rozpuściła). Studzimy, a następnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Wierzch ciasta smarujemy pozostawioną ubitą śmietaną i dowolnie dekorujemy.
Oj tak ! Takie ciacho to teraz moje marzenie ;)
OdpowiedzUsuńTrochę zabawy z nim było, ale warto spróbować :)
UsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńI takie też było :)
UsuńZabawy z ciastem miałaś niemało. Coś o ty wiem, ale jakie piękny efekt -spełnienie owocowego marzenia. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zabawa całkiem fajna była, szczególnie, gdy Ala chciała wszystkiego posmakować :D
Usuń