Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska (ok. 400 g)
- biała część z 1 pora
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 zupki błyskawiczne łagodne (wraz z przyprawami)
- szczypta pieprzu cayenne
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Makaron z zupek błyskawicznych kruszymy, dodajemy przyprawy oraz pieprz cayenne zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.
Umytą kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Por kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Odsączoną z zalewy kukurydzę wraz z papryką i porem wrzucamy do kapusty, dodajemy rozparzony makaron i majonez. Całość mieszamy.
Umytą kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Por kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Odsączoną z zalewy kukurydzę wraz z papryką i porem wrzucamy do kapusty, dodajemy rozparzony makaron i majonez. Całość mieszamy.
Super, robiłam podobną sałatkę, przepis niedługo na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńMniam ...
W takim razie czekam na przepis :)
Usuńlubię sałatki z zupek błyskawicznych :D
OdpowiedzUsuńRobiłam po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni :)
UsuńAle ciekawy pomysł ! Nie wpadłabym - niby takie proste a jakie orginalne :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować...
UsuńŁadna kopułka. Przyznam, że nigdy jeszcze nie robiłam takiej sałatki. Drażnią mnie w tych gotowych torebkach ilości konserwantów. W smaku na pewno jest super
OdpowiedzUsuńTeż mnie drażnią konserwanty, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić, zwłaszcza, że i tak przeważają warzywa :)
Usuńmmmniam :D ale nie za często te zupki ;) bo niezdrowe ale raz na rok mozna ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie, raz w roku nie zaszkodzi :) Sałatka akurat na Sylwestra była :)
Usuń