Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 50 g cukru (1/5 szklanki)
- 1 łyżka kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g kwaśnej śmietany
- 150 g suszonych moreli Kresto
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
Przygotowanie:
Składniki ciasta miksujemy, aż utworzą kruszonkę (nie zagniatamy!). Wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Morele kroimy w kostkę. Kakao, cukier i mąkę mieszamy razem.
Twaróg miksujemy przez 2 minuty na wolnych obrotach. Dodajemy porcjami na zmianę wymieszane składniki suche, śmietanę i jajka. Masę mieszamy z wystudzoną czekoladą i morelami.
Tortownicę zabezpieczamy dokładnie na zewnątrz folią aluminiową, wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego. Wlewamy masę serową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę do ok. 2/3 wysokości ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Czekoladę i mleko na polewę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Polewamy wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Morele kroimy w kostkę. Kakao, cukier i mąkę mieszamy razem.
Twaróg miksujemy przez 2 minuty na wolnych obrotach. Dodajemy porcjami na zmianę wymieszane składniki suche, śmietanę i jajka. Masę mieszamy z wystudzoną czekoladą i morelami.
Tortownicę zabezpieczamy dokładnie na zewnątrz folią aluminiową, wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego. Wlewamy masę serową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę do ok. 2/3 wysokości ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Czekoladę i mleko na polewę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Polewamy wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Uwielbiam ten serniczek ,pyszka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJak aksamitnie wygląda ! I mocno czekoladowy :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wyśmienicie wygląda ale i smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
wygląda super i ciekawe czy tak samo smakuje :D.
OdpowiedzUsuńSmakował o wiele lepiej niż wygląda :P Bardzo szybko się skończył :)
UsuńSkładniki ektstra i ciasto superowskie
OdpowiedzUsuń