niedziela, 5 stycznia 2014

Sernik czekoladowy z morelami

Wyśmienity, delikatny sernik urozmaicony suszonymi morelami. Wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 50 g cukru (1/5 szklanki)
  • 1 łyżka kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 150 g suszonych moreli Kresto
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
Przygotowanie:
Składniki ciasta miksujemy, aż utworzą kruszonkę (nie zagniatamy!). Wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Morele kroimy w kostkę. Kakao, cukier i mąkę mieszamy razem.
Twaróg miksujemy przez 2 minuty na wolnych obrotach. Dodajemy porcjami na zmianę wymieszane składniki suche, śmietanę i jajka. Masę mieszamy z wystudzoną czekoladą i morelami.
Tortownicę zabezpieczamy dokładnie na zewnątrz folią aluminiową, wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego. Wlewamy masę serową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę do ok. 2/3 wysokości ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Czekoladę i mleko na polewę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Polewamy wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten serniczek ,pyszka,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak aksamitnie wygląda ! I mocno czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko wyśmienicie wygląda ale i smakuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super i ciekawe czy tak samo smakuje :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował o wiele lepiej niż wygląda :P Bardzo szybko się skończył :)

      Usuń
  5. Składniki ektstra i ciasto superowskie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.