Mięso z królika jest bardzo delikatne, pieczenie w rękawie sprawia, że mięso jest soczyste i smaczne.
Składniki:
- 1 tuszka z królika
- ok. 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka (z górką) soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- po 1 łyżce posiekanego koperku, natki pietruszki, tymianku i bazylii
Przygotowanie:
Tuszkę królika dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy.
Wodę mieszamy z solą, pieprzem i ziołami. W przygotowanej marynacie zanurzamy pokrojone mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Na ok. godzinę przed planowanym obiadem tuszkę wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wodę mieszamy z solą, pieprzem i ziołami. W przygotowanej marynacie zanurzamy pokrojone mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Na ok. godzinę przed planowanym obiadem tuszkę wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ja nie mogę przemóc się do innego mięsa niż ryby ;)
OdpowiedzUsuńA u mnie ryby to tylko od święta...
Usuńpotrawa nie dla mnie, bo popłakałabym się nad talerzem :)
OdpowiedzUsuńMoże gdyby był pokrojony w porcje nie byłoby tak źle :)
Usuńo tak, wtedy byłoby lepiej ;)
Usuńbo np. pasztet z królika bardzo lubię ;)
Ja jeszcze nie miałam okazji smakować pasztetu z królika...
UsuńAle uczta, delikatna i syta
OdpowiedzUsuńCzy mięso nie jest suche
OdpowiedzUsuńNie jest suche, polecam :)
UsuńNo dobrze.... Kupiłam królika, znalazłam Twój przepis.... Ale boję się go pokroić. :( Biedny króliczek.
OdpowiedzUsuńNo cóż, taka kolej rzeczy :) Powodzenia :)
Usuń