Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- płaska łyżeczka soli
Farsz makaronowy:
- 250 g makaronu fettucionne Czaniecki
- 150 g wędzonej szynki
- 150 g miękkiego sera
Sos grzybowy:
- garść suszonych grzybów
- woda
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i zioła, szybko zagniatamy z masłem, odstawiamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odsączamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzeg formy. Spód nakłuwamy widelcem, po czym wysypujemy odrobinę startego sera. Resztę sera i pokrojoną szynkę mieszamy z makaronem. Wykładamy do formy, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem zlepiając dokładnie brzegi.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie odsączamy (wodę zostawiamy). Pozostawioną wodę zagotowujemy w rondelku, natomiast grzyby kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu mieszamy z mąką rozmieszaną z odrobiną wody i ponownie zagotowujemy. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy do smaku.
Makaron i sos grzybowy to sprawdzone smaki. Z kruchym nie próbowałam i bardzo ciekawi mnie to zestwienie
OdpowiedzUsuń