środa, 22 stycznia 2014

Makaron pieczony w kruchym cieście ziołowym z sosem grzybowym

Mój ostatni wyczyn, przygotowanie trochę zajmuje, ale myślę, że warto raz na jakiś czas zrobić coś innego niż zawsze.

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):

Kruche ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • płaska łyżeczka soli
Farsz makaronowy:
  • 250 g makaronu fettucionne Czaniecki
  • 150 g wędzonej szynki
  • 150 g miękkiego sera
Sos grzybowy:
  • garść suszonych grzybów
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i zioła, szybko zagniatamy z masłem, odstawiamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odsączamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzeg formy. Spód nakłuwamy widelcem, po czym wysypujemy odrobinę startego sera. Resztę sera i pokrojoną szynkę mieszamy z makaronem. Wykładamy do formy, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem zlepiając dokładnie brzegi.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie odsączamy (wodę zostawiamy). Pozostawioną wodę zagotowujemy w rondelku, natomiast grzyby kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu mieszamy z mąką rozmieszaną z odrobiną wody i ponownie zagotowujemy. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy do smaku.

1 komentarz:

  1. Makaron i sos grzybowy to sprawdzone smaki. Z kruchym nie próbowałam i bardzo ciekawi mnie to zestwienie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.