środa, 27 listopada 2013

Konkurs przedświąteczny - ZAKOŃCZONY

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, w którym do wygrania jest zestaw przedstawiony na zdjęciu.
Konkurs zaczyna się 27 listopada, a kończy 11.12.2013r.

Zasady są bardzo proste:

1. W komentarzu pod tym postem należy napisać przepis na swoje ulubione świąteczne danie, deser lub wypiek.
2. Razem z przepisem proszę o podanie adresu e-mail, na który zostanie wysłana wiadomość o wygranej.
3. Miło mi będzie, jeśli polubicie fanpage >>tutaj<< lub zostaniecie publicznym obserwatorem bloga (nie jest to jednak warunek konieczny).
4. Wyniki pojawią się 12.12.2013r.
5. Wygrywa jedna osoba, której przepis spodoba mi się najbardziej.
6. Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 przepisy.
7. Organizatorem i sponsorem konkursu jest założycielka bloga http://wkuchnimamy.blogspot.com/
7. Wysyłka nagrody wyłącznie na terenie kraju na koszt organizatora.
8. Jeśli w konkursie będzie co najmniej 50 zgłoszeń, do nagrody głównej dodam kilka dodatkowych produktów oraz rozlosuję nagrodę niespodziankę wśród wszystkich uczestników.

45 komentarzy:

  1. Oczywiście ,że ja wezmę udział :)
    Moją świąteczną potrawą , a raczej wypiekiem jest piernik na konfiturze :) jest pyszny !

    oto przepis:

    Składniki:
    125 g margaryny
    400 g mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    250 ml dowolnych konfitur

    Dodatkowo polewa dla chętnych:
    50 g margaryny
    1 łyżka wody
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru

    Wykonanie:
    125 g margaryny stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do siebie wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, opakowanie przyprawy do piernika i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i szklanką mleka. Następnie do płynnej masy jaka przed chwilą zrobiliśmy dodajemy na przemian suche składniki i konfiturę cały czas mieszając mikserem na nieco mniejszych obrotach. Kiedy dodamy już suche składniki jak i zarówno konfiturę , na koniec dodajemy roztopioną margarynę i miksujemy aż połączy się ona z resztą składników.
    Płynne ciasto wylewamy do keksownicy pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180*C
    Gotowe i ostygnięte ciasto można udekorować orzechami , kokosem i różnorodną polewą. Ja wykorzystałam polewę czekoladową dodając odrobinę kokosu na górę.
    Polewę robimy poprzez stopienie magrgarny w garnku i dodaniu pozostałych składników i wymieszaniu.

    Zdjęcia wypieku możesz znaleźć tutaj: http://kamira90.blogspot.com/search/label/Keksy
    moj email: kamira1990@gmail.com

    baner wisi na blogu: http://kamira90.blogspot.com/
    Obserwuję jako Peggy Brown

    POZDRAWIAM SERDECZNIE !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na konkurs :)
    No więc się zgłaszam , i podaję przepis na mój ulubiony świąteczny deser :
    Jest to banalny , słodki i rozgrzewający deserek . Rozpływa się w ustach przy każdym kęsie , a mowa tu o budyniu śmietankowym z gorącym sosem cynamonowo-piernikowo-imbirowym . Dodatkowo polany czekoladą a w środku nadziany masą makową .Na samym dnie ma pokruszone pierniczki :) Mimo takiego misz-maszu jest cudowny .
    Przepis :
    Budyń śmietankowy
    Masa makowa
    3 kostki czekolady gorzkiej
    szczypta cynamonu , imbiru i przyprawy do piernika
    mleko
    pierniczki/herbatniki
    cukier trzcinowy
    woda

    Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu .
    Do garnuszka z wodą wsypujemy cukier , podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia - następnie dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zrobi się gęsty i zmieni kolor zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia . Pierniczki/herbatniki kruszymy i układamy na dnie pucharka , na to wylewamy część budyniu i układamy czubatą łyżkę masy makowej . Następnie zalewamy resztą budyniu . Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej . Gdy się stopi wylewamy na górę a wszystko polewamy sosem . Zajadamy gdy jest ciepłe ! :)

    E-mail:

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ulubiona Świąteczna potrawa to zdecydowanie słodka i aromatyczna i jakże urozmaicona kutia. Pszenica którą w lecie zbieram z rodzicami z pola, dzień wcześniej przed ugotowaniem przebieram bo ekologiczna i ma w sobie sporo ziółek różnorakich i namaczam by następnego dnia ugotować. Orzechy włoskie i laskowe o które prowadzę bitwę z okolicznymi wiewiórkami, jednak zawsze jakieś i dla mnie do kutii się ostaną. Mak, ten ze sklepu bo siew nie legalnym by był. Rodzynki, migdały które nadają tak miły słodkawy posmak.Oraz miód, ten z wujkowej pasieki, tuż obok pod laskiem, co roku pomagam wujkowi wybierać miód i dostaję jego zapas na zimę. Uwielbiam Kutię za jej wyjątkowy smak, pożywność i różnorodność. Do tego ładna dekoracja, pamiątkowe zdjęcie i można się zajadać:) Już nie mogę się jej doczekać:)
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

  4. PIERNICZKI
    Składniki:

    600g mąki
    250g masła
    120g płynnego naturalnego miodu
    200g drobnego cukru
    2 jajka
    2 łyżki cynamonu
    1 łyżeczka zmielonych goździków
    20g kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki zmielonej kawy

    Wykonanie:

    1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Mąkę wysypać na stolnicę lub do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i przesiekać razem.
    3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt zbite można dodać trochę mleka.
    4. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
    5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-5mm i wycinać dowolne kształty.
    6. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec przez 10 minut.

    SMACZNEGO!!!
    mal.oko@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Karp w galarecie

    1 karp (ok. 1,2 kg)
    15 dag marynowanych grzybków
    15 dag marynowanych buraczków
    1/2 pęczka włoszczyzny
    sok z cytryny
    4 łyżeczki żelatyny
    2 liście laurowe
    po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
    1/2 pęczka natki
    sól

    Karp w galarecie - tradycyjny przepis na Wigilię!

    Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.

    Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.

    Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.

    Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

    Karp w galarecie gotowy.

    Smacznego!
    mal.oko@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do konkursu :)) ! http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń
  7. PODCHMIELONY SZKOT
    250g masła lub margaryny
    250g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    4 jajka
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    szczypta soli
    325g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    200g zmielonych migdałów
    100g posiekanej lub startej na tarce czekolady (u mnie gorzka)

    Dodatkowo:

    8 łyżek whisky
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej

    Sposób przygotowania:

    Skórkę pomarańczową posiekać drobno. Odstawić na bok.
    Miękkie masło (margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
    Osobno w miseczce wymieszać przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmielone migdały, posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową.
    Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo suche składniki z miski. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. (Ciasto będzie dość gęste).
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ja piekłam je 70min.). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
    Whisky, cukier waniliowy, cukier i kawę podgrzać w garnku. Mieszać, aby składniki się rozpuściły.
    Ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Polać ciepłą whisky, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i pozostawić do następnego dnia.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    a do tego ŚWIĄTECZNY LIKIER PIERNIKOWY

    250ml brązowego rumu
    2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
    500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
    3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
    100g cukru pudru

    Sposób przygotowania:

    Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
    Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
    Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz., aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
    Myślę że bedzie smakować ;) dudek24_1985@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Piernik z marcepanem

    1 kg mąki
    1/2 kg miodu
    15 dag cukru
    25 dag masła
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 płaskie łyżeczki sody
    10 dag orzechów włoskich
    5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1/2 łyżeczki soli

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Ciasto należy przygotować miesiąc przed piecze­niem, a upiec co najmniej 4 dni przed podaniem.
    Miód, cukier i tłuszcz powoli doprowadzić do wrzenia. Ostudzić i mieszać drewnianą łyżką, do­dając kolejno mąkę, jajka, mleko z rozpuszczoną w nim sodą, przyprawą do pierników, bakaliami i solą.
    Ze starannie wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczką i pozostawić na 4 tygodnie w chłodnym miejscu, by dojrzało. Przed pieczeniem podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blachy. Upiec w tem­peraturze ok. 200°C. Po ostygnięciu przełożyć pla­cki masą orzechową, marcepanem lub powidłami śliwkowymi, przykryć pergaminem i obciążyć dese­czką. Następnego dnia polukrować. Ozdobić baka­liami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na świątecznym stole nie może z pewnością zabraknąć... śledzi. Ja od lat mam sprawdzony i oryginalny pomysł na ich przyrządzenie, a rodzina nie może się wprost doczekać wigilijnej kolacji :)

    ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI
    Składniki:
    1/2 kg płatów śledziowych
    5 dużych cebul
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    1,5 paczki rodzynek
    sól, pieprz, kwasek cytrynowy
    mleko
    olej

    Przygotowanie:
    Śledzie moczymy kilka godzin w mleku, po czym odsączamy je na papierowym ręczniku i kroimy w poprzek na średniej wielkości kawałki. Rodzynki moczymy w wodzie.
    Cebule kroimy w krążki i podsmażamy na oleju, dodajemy koncentrat i doprawiamy solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Odcedzamy rodzynki, dodajemy je do cebuli i mieszamy. Sos studzimy.
    Na półmisku układamy kawałki śledzi i zalewamy je sosem. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Smacznego!

    muszka2@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. ŚWIĄTECZNA ZUPA GRZYBOWA :)

    SKŁADNIKI:
    60gr Suszonych grzybów (najlepiej uzbieranych wcześniej z rodziną :)
    2 Duże marchewki pokrojone
    1 Cebula
    1 Pietruszka
    1 Seler
    1 Por
    SÓL
    PIEPRZ

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    1. Grzyby myjemy dokładnie tak aby pozbyć się piachu który zachował się przy suszeniu.
    2. Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na noc aby napęczniały i puściły kolor (czarny)
    3.Wodę z grzybami przelać do garnka pozostawiając na dnie osad
    4.Dolać 1,5-2 litra wody w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać.
    5.Podpiec cebulę na piecu jeśli ktoś posiada bądź nad kuchenką.
    6.Warzywa i cebulę wrzucić do grzybów i gotować aż do miękkości (20-30min na małym ogniu)
    7. Dosmaczyć solą i pieprzem bądź wrzucić kostkę rosołową :)
    7.Wyłowić grzyby :)

    Tak zrobioną zupę podawać z grubym kupnym bądź zrobionym przez siebie makaronem.

    Grzyby z zupy natomiast posolić i popieprzyć następnie obtoczyć w mące i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    W ten sposób małym kosztem z jednego dania robią się dwa.

    ZUPA GRZYBOWA NA MOIM ŚWIĄTECZNYM STOLE JEST TRADYCJĄ.
    POLECAM SPRÓBOWAĆ!!!!

    anna.beldycka@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Potrawa jaka najbardziej kojarzy mi się z zimą i świętami to moja ulubiona kapusta ze śliwką i aromatycznymi suszonymi grzybami mmm... pachnie wtedy cały dom !

    składniki:

    - 1kg kapusty kiszonej

    - 2 liście laurowe

    - 5 ziaren ziela angielskiego

    - 10 suszonych śliwek

    - duża garść, albo duży kubek suszonych grzybów

    - sól, pieprz

    - łyżka masła

    - 1-2 łyżki mąki

    przepis:

    1. Grzyby moczymy najlepiej całą noc, a przynajmniej 3 godziny w wodzie. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły przez 20-30 minut aż będą miękkie. Wyjmujemy grzybki i kroimy je na paseczki. Nie wylewamy przy tym wody w której się gotowały.

    2. Kapustę płuczemy, szatkujemy i zalewamy wodą tak, aby kapusta była przykryta ok. 2cm wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kapustę do miękkości ok. 40 minut.

    3. Nasze śliwki kroimy na paseczki tej samej grubości co grzybki.

    4. Kiedy kapusta jest już miękka, a woda odparowana dodajemy do niej wywar z grzybków, grzyby oraz śliwki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 -15 minut tak aby śliwki zrobiły się bardziej mokre.

    5. Kiedy kapusta i dodatki już są na końcowym etapie gotowania na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wsypujemy łyżkę do dwóch łyżek mąki i ją smażymy to trwa około 2 minut. Dodajemy do naszej kapusty. Cały czas mieszając gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i jeżeli trzeba solą.Smacznego!

    p.bielinska@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja najlepsza i najsmaczniejsza potrawa jaką jem na Wigilie to;
    RYBA PO GRECKU kocham ją normalnie:)
    Składniki;
    - kilogram filetów ja najbardziej lubię Mintaja
    -2 cebule
    -4 marchewki
    -Włoszczyzna( seler ,por, pietruszka) pocięte w paseczki
    -150g przecieru pomidorowego
    -mąka , sól, pieprz do podsmażenia ryby
    -liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka i odrobina cukru , troszkę vegety i trochę soku z cytryny.

    Przygotowanie;
    Filety rybne opłukać wodą, wysuszyć pokroić na mniejsze kawałeczki.
    Rybę przyprawić solą i pieprzem obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
    Cebulkę pokroić w piórka podsmażyć na oleju dodać pokrojoną w paski włoszczyznę . Dusić aż warzywa z miękną. Do naszych warzyw na patelni wrzucić ziele angielskie, liść laurowy doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki. Dalej dusić do miękkości . Gdy warzywa będą już miękkie doprawić przecierem pomidorowym jeśli jest zbyt kwaśny można dodać trochę cukru.
    W szklanym naczyniu układamy na przemian rybę farsz rybę farsz :)
    Podajemy na ciepło lub na gorąco .Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. nigdy nie lubiłam smażonego karpia, aż nie skosztowałam takiego przygotowanego tak,tak przez teściową. Zdradziła mi sekret przepisu i chętnie się podzielę. Dzień wcześniej należy karpia wypatroszyć pokroić w dzwonka i włożyć np. do brytfanki przekładając go wegetą i grubo pokrojoną cebulą. Wystawić na balkon lub do lodówki. Smażyć bezpośrednio przed podaniem w następujący sposób: na patelni rozgrzać olej obsmażyć karpia z obu stron, ponownie włożyć do brytfanki wysmarowanej olejem i piec w piekarniku w temperaturze 180 st przez ok. 20 min, 5 min przed wyciągnięciem z piekarnika pokruszyć wiórka masła. Podawać z chrzanem. U nas w Krakowie do tego obowiązkowo słodka chałka, choć wiem, że nie każdy lubi, ja nie wyobrażam sobie karpia bez chrzanu i chałki. Mogę go jeść przez całe święta, zawsze robię go więcej z tą myślą. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja skusiłabym się na coś słodkiego.. :) W zeszłym roku dopadła mnie mania marchewkowego ciasta - widziałam je wszędzie - w kawiarniach, cukierniach, u znajomych, i wtedy postanowiłam metodą prób i błędów popróbować sił własnych i po kilku próbach ostateczną wersję nazwałam Ciastem marchewkowym z kremem serowym i posypką czekoladową.

    Oto składniki:
    - dwie garście rodzynek
    - 4 łyżki rumu
    - około 300-400 g marchewki (4-5 sztuk)
    - 3 jajka
    - 150 g cukru trzcinowego
    - 125 ml oleju
    - 130 g mąki pełnoziarnistej
    - 130 g mąki tortowej
    - garstka orzechów
    - łyżeczka cynamonu
    - łyżeczka sody oczyszczonej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - sól
    - sok z połowy cytryny

    Krem serowy:
    - 300 g naturalnego twarożku
    - 250 g tłustego twarogu
    - 2 torebki cukru waniliowego
    - pół szklanki cukru pudru
    - sok z połowy cytryny
    - płatki czekoladowe do dekoracji (ja kupuje z ciemnej i białej czekolady)


    Przygotowanie:
    Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do nasiąknięcia. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobne wióry. Żółtka z jajek ucieramy z cukrem brązowym na puszystą pianę. Miksując dodajemy stopniowo olej. Następnie mieszamy obie mąki z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i przesiewamy przez sito dodając stopniowo do masy. Pozostałe z jajek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy marchewkę, rodzynki i orzechy, i sok z cytryny. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i rozsmarowujemy równo po brzegach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez koło 45 minut. W tym czasie przechodzimy do masy serowej. Twarożek i ser ucieramy z dwoma rodzajami cukru (pudru i waniliowego) i sokiem z cytryny na postać kremu (można użyć miksera). Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta smarujemy kremem ciasto, obsypujemy płatkami czekolady i schładzamy przez co najmniej godzinę.

    Smakowitości!

    Monika

    majeczkamp@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Zostawiam przepis na ciasto, które gości niemal co roku na naszym stole - kołocz z makiem:

    Składniki na ciasto:


    1 kg mąki pszennej
    75 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200 g cukru
    200 g masła
    500 ml ciepłego mleka
    2 jajka
    szczypta soli

    Składniki na posypkę:


    250 g masła
    250 g cukru
    450 g mąki pszennej
    4 łyżeczki cukru waniliowego

    Składniki na masę makową:


    500 g maku, dwukrotnie mielonego
    200 g cukru
    50 g miękkiego masła
    2 łyżki miodu
    150 g migdałów
    kilka kropel olejku migdałowego

    Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    750 ml wody zagotować, dodać mak i resztę składników masy makowej. Dokładnie wymieszać i odparować ( mak powinien mieć wilgotną konsystencję).

    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30x30 cm. Odstawić.

    Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

    Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę, o wymiarach 36x36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i zasypać nimi wierzch ciasta.

    Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

    konsek_ewa@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejnym świątecznym wypiekiem, którym chciałabym się podzielić jest pomarańczowy sernik stracciatella. Obłędny! Pachnie świętami :)

    Składniki:

    200 g ciasteczek owsianych
    100 g masła
    500 g twarogu, mielonego minimum trzykrotnie
    100 g śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3-4 łyżki skórki pomarańczowej
    2 łyżki soku pomarańczowego
    100 g mlecznej czekolady


    Dno formy, o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

    Czekoladę posiekać na dosyć spore kawałki. Odłożyć.

    Twaróg i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę pomarańczową, jajka, sok i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Dodać czekoladę i opcjonalnie kawałki pomarańczy, delikatnie wymieszać.

    Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 75 - 80 minut. Wierzch ciasta przykryć folią aluminiową.

    Gotowe ciasto wystudzić, schłodzić około 3-4 godziny w lodówce. Smacznego :)

    konsek_ewa@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwieńczeniem naszej wigilijnej kolacji jest pyszny likier kokosowy - śnieżny, jak wyczekiwany co roku śnieg w święta :) Delikatny i kremowy.

    Składniki:
    200 g wiórek kokosowych
    500 ml wódki
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego


    Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika i zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na 4 dni.

    Po tym czasie wiórki odsączyć na sitku albo przez gazę.* Do miski przelać odsączony alkohol, mleka skondensowane i zmiksować. Całość przelać do butelki i wstawić do lodówki na 3 dni. Na zdrowie :)

    konsek_ewa@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Strucla serowo-marcepanowa

    375g rodzynek zalać 100ml rumu i pozostawić do nasiąknięcia.

    Na ciasto: 375g mąki pszennej i 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i przesiać do misy. 1 torebkę cukru waniliowego,1 fiolkę esencji waniliowej, szczyptę zmielonego kardamonu i gałki muszkatołowej, startą skórkę z 1/2 pomarańczy, 200g twarożku homogenizowanego, 1 jajko, 150g miękkiego masła- dodać do mąki. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, wyrobić ciasto i wyłożyć na stolnicę. Oprószyć trochę mąką i zrobić w cieście zagłębienie. 100g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytronu, 200g zmielonych obranych migdałów i nasączone rumem, rodzynki, dodać do ciasta. Zagniatać, aż będzie gładkie i rozwałkować prostokąt o wymiarach 30x20cm.

    Nadzienie; 200g surowej masy marcepanowej zagnieść, rozwałkować na prostokąt ( 30x15cm). Nadzienie ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta i uformować struclę. Ułożyć na blache, wyściełanje pergaminem.Piec w 250st.C. 100g roztopinego masla posmarować gorącą strucle, a wierzch oprószyć cukrem pudrem.
    casablanca12@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. To i ja dołączę swoje ciacho :)

    Seromakowiec, dla tych co uwielbiają i sernik i makowiec.

    Spód

    1 ½ szkl. mąki pszennej typ 390-405
    pół kostki masła lub dobrej margaryny
    ½ szkl. cukru pudru
    2 żółtka


    Masa makowa:

    40-50 dag mielonego maku
    2 szkl. mleka
    4 białka
    ½ – ¾ szkl. cukru
    1 szkl. prażonych jabłek ze słoika
    4 łyżki kaszy manny
    aromat migdałowego, rumowy lub makowiec
    Masa serowa:

    1 kg dobrego sera twarogowego zmielonego
    7 całych jaj
    2 żółtka
    125 g masła
    ¾ szkl. cukru
    Składniki na ciasto zarabiam i wkładam do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie wałkuję na cienki placek, najlepiej od raz na papierze do pieczenia, przenosimy do blaszki (25×40) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C ok. 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. Jak ktoś ma problem z rozwałkowaniem możne po prostu wylepić, w miarę równo blaszkę ciastem.



    Masa makowa: Mak zalewam prawie wrzącym mlekiem. Gotuję kilka minut z cukrem, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, jak lekko przestygnie dodaję prażone jabłka, kaszę mannę, doprawiam aromatem. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek.



    Masa serowa: Masło ucieram z cukrem na „puch” i dodaję po jednym żółtku. Następnie masy daję stopniowo po 1 łyżce ser. Białka ubijam na „sztywno” i dodaję do serowej masy, delikatnie mieszam. Na podpieczony, wystudzony spód wykładam masę makową, wyrównuję, wykładam masę serową i także wyrównuję.

    Wkładam do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piekę ok. 70 minut. Gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykrywam go papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Po ostudzeniu według znania posypujemy cukrem pudrem, polewamy roztopioną na parze czekoladą, ozdabiamy lukrem..

    zdjęcia
    http://slodkoiwytrawnie.pl/seromakowiec

    kontakt@slodkoiwytrawnie.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Kruche pierniczki

    Składniki:

    Ciasto:

    1kg mąki pszennej
    300g masła (lub margaryny)
    250g cukru
    250g płynnego miodu
    1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
    2 łyżeczki cynamonu
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 żółtka
    4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

    Lukier:
    1 białko
    1- 1 ½ szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:

    landrynki do zrobienia witraży (u mnie cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale też mogą być ;))
    posypka cukrowa
    Sposób przygotowania:

    Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
    Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej. Kolejno dodać żółtka i wymieszać.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 4 lub 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
    Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
    Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy.
    Chcąc zrobić witraże należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. Do środka nałożyć rozkruszonej landrynki. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i rozkruszyć wałkiem).
    Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
    Piec w nagrzanym piekarniku max. 10min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
    Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło niecałe 1 ½ szklanki.)
    Pierniczki polukrować i ewentualnie posypać posypką cukrową.
    Przechowywać najlepiej w szczelnych metalowych puszkach.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierniczki
    Jest to idealna, prostsza w wykonaniu alternatywa tradycyjnych pierniczków. Są one chrupiące i lekko korzenne.

    Składniki:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki oleju
    łyżeczka kakao
    łyżeczka przyprawy do piernika
    łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek miodu

    Sypkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy resztę i ugniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

    majkos26@wp.pl

    OdpowiedzUsuń


  22. CIASTO MIODOWE
    25 dag mąki + 3 g mąki do oprószenia stolnicy i rąk podczas wylepiania ciasta do foremki
    1 łyżeczka sody oczyszcoznej
    10 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    1 łyżka miodu (dałam miód wielokwiatowy, pszczeli, nektarowy)

    CIASTO ORZECHOWE
    10 dag orzechów włoskich pokruszonych
    5 dag cukru
    6 dag margaryny
    1 łyżka miodu

    MASA Z KASZY MANNY
    1,5 szklanki mleka
    4,5 łyżki kaszy manny
    22 dag cukru pudru
    18 dag masła

    12 łyżeczek powideł śliwkowych

    Przepis na ciasto: Mleko i miód podgrzać do rozpuszcenia i połączenia się obu składników, często mieszając, przestudzić. Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą. Dodać margarynę i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier i jajko. Następnie wlać przestudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Prostokątną foremkę (9x27 cm, dno foremki) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić 1 część ciasta (powstanie cieniutki placek ok. 3-5 mm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 15 minut (piekłam 12 minut). Pozostałe 2 części ciasta upiec w ten sam sposób. Jeśli mamy 2 takie same podłużne foremki, to proponuję od razu przygotować 2 ciasta i piec razem w piekarniku.
    Czwartą część ciasta wylepić foremkę i odstawić na bok (czekamy na masę orzechową).
    Przepis na masę orzechową: Na patelni, na małym ogniu roztopić margarynę z miodem i cukrem. Dodać orzechy włoskie pokruszone na kawałki podobnej wielkości i smażyć cały czas na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż margaryna, miód i cukier będą tworzyły jedną klejącą masę, a orzechy będą w niej dokładnie wymieszane. Gorącą masę wyłożyć na czwarte, surowe ciasto i całość piec w nagrzanym piekarnku ok. 15 minut (piekłam 14 minut) w temperaturze 180 stopni C. Przestudzić.
    Przepis na masę z kaszy manny: Mleko zagotować w garnku, wsypać kaszę mannę i cukier. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, aby kaszka nie przypaliła się. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce kaszki i dokładnie wymieszać, na koniec krótko zmiksować.
    Przekładanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 1 placek, rozsmarować 4 łyżeczki powideł i 1/3 masy z kaszki,
    następnie 2 placek, 4 łyżeczki powideł i 1/3 część kaszki,
    potem 3 placek, pozostałe powidła i kaszka,
    na koniec 4 placek z orzechami, całość można lekko docisnąć.
    Ciasto odstawić do lodówki na 2 - 3 dni, aby zmiękło lub pozostawić w chłodnym miejscu (a gdy placki zmiękną, ciasto przechowywać w lodówce). Nr tele w razie wygranej :) Martucha0907@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. KORZENNE SERDUSZKA w duecie z migdałami

    Ciastka
    150 g mąki pszennej
    100 g cukru
    25 g miodu
    65 g masła
    1 żółtko
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego anyżu
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny

    Wierzch
    1 żółtko
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
    100 g migdałów


    Sposób przygotowania

    Wszystkie składniki na ciastka zmiksować razem za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
    Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto pokroić na 4 części i rozwałkować każdą osobno. Z każdej wykroić foremką po 10 ciastek w kształcie serc i przełożyć je na przygotowaną blachę.
    Białko ubić na sztywno, dodać miód, cukier waniliowy i cukier puder. Dodać migdały i wymieszać całość łyżką. Nakładać tę mieszaninę na ciastka i wygładzić wierzch.
    Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż ciastka będą złocistobrązowe. Ostudzić na metalowej kratce.

    SMACZNEGO!

    blondbenita@onet.pl


    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, zawsze robię na święta pierniczki, dzieci się nimi objadają, ale od tego roku będą też kruche ciasteczka, które nie mniej mocno podbiły ich serca, Robiłam je na andrzejki z wróżbą w środku, nie są tłuste, więc karteczka była sucha i cała. Na święta można je zrobić jako herbatniki słodkie, chrupiące, polecam!

    CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z CUKREM

    Składniki na ciasto
    300 gr mąki
    100 gr cukru pudru
    1 torebka cukru waniliowego
    1 jajko
    szczypta soli
    3 łyżki wody
    1 łyżka oleju
    2 łyżki śmietany 12-18%

    Składniki na posypkę

    1 torebka cukru waniliowego
    3 łyżki cukru zwykłego
    1 jajko

    Wszystko ugnieść na ciasto, włożyć do lodówki na kilka godzin, a nawet na noc.
    Rozwałkować dość cienko, wykrawać kwadraty lub prostokąty, Można to zrobić radełkiem, by obrzeża były ładnie zakończone.
    Pomalować ciastka rozkłóconym jajkiem, obsypać cukrem (pomieszać zwykły z waniliowym).
    Piec około 15 minut w termoobiegu 180 stopni, aż ciastka będą zarumienione.

    pozdrawiam
    iwona
    mmamma@gazeta.pl
    www.kufferek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Sałatka ze śledzi, marynowanej papryki i czerwonej cebuli

    Składniki

    4 filety śledziowe solone (lub w oleju)
    mleko lub sok z pomarańczy do wypłukania śledzi
    1 czerwona cebula
    4 marynowane papryki
    majonez, do smaku, około 3 - 4 łyżek
    czarny pieprz i sól

    Śledzie solone (w słonej wodzie np. z wiaderka) włożyć do mleka lub soku z pomarańczy i dokładnie wypłukać, jeśli mamy czas możemy wcześniej je namoczyć. Wyjąć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety pokroić na małe kawałki, włożyć do salaterki.
    Czerwoną cebulę pokroić w piórka lub w kosteczkę, posypać delikatnie solą i odstawić na 5 minut. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, majonez i doprawić czarnym pieprzem.

    monis264@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. płat z karpia
    sok z połowy cytryny
    sól
    pieprz mielony
    4 łyżki oleju
    ¼ kostki masła ( 5 dag )
    szczypta pieprzu
    1 łyżka mąki
    1 cebula
    1/4 pęczka kopru świeżego ( 4-5 łyżek pokrojonego lub mrożony)

    Płat karpia dobrze umyć. Usunąć skrzela, sprawdzić czy nie pozostały łuski jeśli tak to dokładnie oskrobać. Płat karpia ułożyć w pojemniku. Zalać sokiem z cytryny wymieszanym z 2 łyżkami oleju. Posypać szczyptą pieprzu i obłożyć plastrami cebuli. Zostawić przykryty w chłodzie na 2 godziny. Usunąć cebulę. Osuszyć płat karpia. Posolić i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej z masłem . Smażyć płat ryby na rumiano. W ostatnim momencie wrzucić pokrojony koper - zamieszać. Podawać skropiony niewielką ilością soku z cytryny posypany resztą kopru.

    monis264@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Karp z bakaliami w galarecie

    włoszczyzna
    głowa karpia i kawałki filetów
    sól, pieprz cytrynowy, chili do smaku
    bakalie: rodzynki, żurawina, suszone morele
    żelatyna
    cytryna

    Warzywa zcieramy w łezkę. Rybę zalewamye wodą, dodajemy warzywa, solimy i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Wyjmujemy rybę. Wywar przecedzamy , odmierzamy jego ilość i zaprawiamy go żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone morele oraz resztę bakalii. Obieramy rybę z ości. Dodajemy ją do galaretki. Doprawiamy ostatecznie solą, chili i pieprzem -galaretka powinna być pikantna. Galaretkę rozlewamy do salaterek rozkładając regularnie rybę i bakalie - studzimy. Podajemy ją z cząstkami cytryny.

    monis264@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepis na Ciasto Maślane z jabłkami i cynamonem


    Składniki mokre
    - 3 jajka,
    - 1 szklanka maślanki (250 ml)
    - 1/2 szklanki oleju

    Składniki suche
    - 2 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Oraz
    - 2 sporej wielkości jabłka
    - łyżeczka cynamonu
    - cukier puder do posypania

    Wymieszane składniki mokre i suche (mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia) łączymy i wlewamy do formy wcześniej wyłożonej papierem.
    Dodajemy na górę jabłka wymieszane z cynamonem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni na 35-40 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !

    Tomek
    grosze2@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Najpyszniejsze ciasto na świecie !!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Składniki mokre
    - 3 jajka,
    - 1 szklanka maślanki (250 ml)
    - 1/2 szklanki oleju

    Składniki suche
    - 2 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Oraz
    - 2 sporej wielkości jabłka
    - łyżeczka cynamonu
    - cukier puder do posypania

    Wymieszane składniki mokre i suche (mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia) łączymy i wlewamy do formy wcześniej wyłożonej papierem.
    Dodajemy na górę jabłka wymieszane z cynamonem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni na 35-40 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !

    Tomek
    grosze2@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń

  31. Kostka domino (Dominosteine)

    Ciasto piernikowe:

    1 jajko
    26g masła
    50g miodu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    26g cukru
    76g mąki pszennej
    40g zmielonych orzechów lub migdałów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    2 słoiczki dżemu morelowego (po przetarciu owoców potrzebne będzie 600g dżemu)
    5 łyżeczek żelatyny w proszku
    400g masy marcepanowej
    ok. 300g czekolady gorzkiej

    Jajko, miód i cukier ubić na puszystą masę. Dalej miksując dodać miękkie masło.
    Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami i przyprawą do piernika. Dodać stopniowo do ubitego jajka, miksując na średnich obrotach. (Miksować tylko do połączenia składników. Za długie miksowanie spowoduje, że ciasto będzie później twarde).
    Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm (lub mniejszej), wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciasto rozsmarować tak, aby z każdej strony dotykało brzegu formy. Dzięki temu nałożony później dżem nie będzie wypływał poza ciasto).
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 170°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
    Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10min. Do napęcznienia.
    Dżemy przetrzeć przez sitko. Odważyć 600g dżemu bez owoców. Dżem mocno podgrzać, ściągnąć z pieca i dodać namoczoną żelatynę mieszając, aby żelatyna się rozpuściła. Gotową masę pozostawić do ostygnięcia. Zimną masę lub lekko tężejącą wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godz., aby dżem stężał.
    Masę marcepanową rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach formy. Marcepan nałożyć na stężały dżem. Wstawić do lodówki na noc.

    Ciasto pokroić na kwadraty o boku 3- 3,5 cm.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kostki nabijać od dołu np. na patyczek do szaszłyków i zanurzać w czekoladzie. Układać na kratkę i pozostawić do zastygnięcia.
    Gotowe kostki przechowywać w lodówce.

    Smacznego.
    mal.oko@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Każdy ma jakiś smak dzieciństwa, do którego chętnie powraca... Który przypomina mu beztroskę tamtych lat, zabawę i czas spędzony z najbliższymi.
    Dla mnie niezapomnianym smakiem, do którego powracam przy okazji Świąt są kruche ciasteczka. To nic, że na Święta bardziej tradycyjne są pierniczki, a stoły uginają się od licznych przysmaków.
    Ciasteczka są dla mnie chwilą spędzoną z rodziną - to zagniatanie ciasta, wycinanie foremkami różnych kształtów, dekorowanie.
    Cały rok na nie czekam...

    To jest jeden przepis z różnymi modyfikacjami (w mojej Rodzinie każdy lubi inne smaki)
    Ciasteczka waniliowe przekładane marmoladą/nutellą/masą krówkową (wg własnego uznania):
    Składniki:
    50 dag mąki
    20 dag margaryny Kasi
    15 dag cukru pudru
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 cukry waniliowe (zależy, jak bardzo chcesz aromatyczne)
    Ciasto zagnieść, dać na pół godziny do lodówki, wałkować, wycinać, piec na złoty kolor w temp. 160 st. Po upieczeniu przekładać i posypać cukrem pudrem :D

    Ciasteczka cytrynowe:
    Składniki:
    50 dag mąki
    20 dag margaryny Kasi
    15 dag cukru pudru
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka i sok z 2 cytryn
    Wykonanie jak wyżej, to ciasto się ciągnie (z powodu soku, trzeba foremki mocno dociskać,. Po upieczeniu dekorować lukrem cytrynowym lub białą czekoladą. Można posypać kryształkami brązowego cukru (na ten lukier/czekoladę). Ostatecznie nie robić lukru/czekolady, tylko posypać cukrem pudrem

    Ciasteczka cynamonowe:
    Składniki:
    50 dag mąki
    20 dag margaryny Kasi
    15 dag cukru pudru
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3-5 łyżeczek cynamonu, wymieszać z mąką (najszybciej przesiewając przez sitko)
    Wykonanie jak wyżej, najlepiej dekorować zwykłą lub deserową czekoladą i posypać siekanymi orzechami włoskimi. Ale bez tego też są dobre:)

    Ciasteczka orzechowe:
    30 dag mąki
    15 dag orzechów włoskich mielonych (np. w blenderze)
    15 dag cukru pudru
    15 dag masła
    1 jajko
    Wykonanie jak wyżej, ich się nie dekoruje – można posypać cukrem pudrem
    Po upieczeniu i udekorowaniu przechowywać w suchym miejscu, są dobre przez długi czas (piekę je w pierwszy weekend Adwentu, ale dłużej niż do Trzech Króli nigdy się nie zachowały ;)

    Pozdrawiam
    Kasia
    kasia._j@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Moje ulubione świąteczne ciasto to gotowany sernik mojej mamy z brzoskwiniami, galaretką, orzechami i rodzynkami, podawany z bitą śmietaną i sosem toffi. Oczywiście 0 kalorii :) i oczywiście przepisu Wam nie podam, bo jest tajną bronią mojej rodziny.
    Podam za to przepis na śledzie w miodzie, które robimy na święta od ładnych kilku lat.

    Skład;
    5 dużych płatów matiasów ( trochę wymoczyć, żeby soli tak czuć nie było),
    2 czerwone cebule,
    3 łyżki miodu,
    pół szklanki oliwy,
    dynia pieczona,
    duża łyżka przecieru pomidorowego

    Przygotować marynatę z oliwy, lekko podduszonej cebuli, miodu i przecieru. Śledzie pokroić na 2 cm kawałeczki. Dynię pokroić w kostkę, posypać pieprzem i papryka i wstawić do piekarnika na 20 minut - musi pozostać lekko twarda. Ostudzoną dynię delikatnie mieszamy z kawałkami śledzi i polewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  34. moje ulubione ciasto swiąteczne

    Przepis na struclę makową

    Czas: ok. 3 godziny (czas od rozpoczęcia do gotowego ciasta)
    Ilość porcji: 2 spore makowce (każdy ok. 25-27 cm)
    Składniki

    drożdżowe ciasto na struclę:
    ok. 500-550 g mąki
    7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    220 ml mleka (niepełna szklanka)
    2 jajka
    60 g masła
    1 jajko do smarowania ciasta

    nadzienie do makowca:
    ok. 700 g masy makowej
    2 białka

    dodatkowo – lukier
    szklanka cukru pudru
    1,5 – 2 łyżki wody zmieszanej z sokiem cytrynowym

    sylwia.kijanowska@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Próba druga.
    Moim ulubionym świątecznym ciastem jest gotowany sernik mojej mamy z dużą ilością orzechów i rodzynek, z galaretką i brzoskwiniami. Do tego bita śmietana i sos toffi. taki dietetyczny, zero kalorii :). Oczywiście przepisu nie dodam, bo to jest rodzinna tajemnica, ale podzielę się przepisem na miodowe śledzie.
    Składniki:
    4 spore płaty matiasów,
    2 czerwone cebule, pół szklanki oliwy,
    3 łyżki miodu,
    dynia - plaster,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    sól, pieprz i papryka do oprószenia dyni
    orzechy włoskie

    Sledzie wymoczyć, ale nie za długo. Pokroić w 2 centymetrowe paseczki. Przygotować marynatę z podsmażonej cebuli, miodu, oliwy i koncentratu. Dynię pokroić w kosteczkę, oprószyć przyprawami i wstawić do piekarnika na 20 minut. Ma być lekko twarda. Gdy ostygnie delikatnie wymieszać ze śledziami, dodać orzechy i polać marynatą. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Potem możemy się tylko rokoszować.

    batonzo@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. Moją ulubioną potrawą wigilijną są uszka z grzybami :) jest to danie, na które czekam z utęsknieniem cały rok.

    Uszka z grzybami :)
    składniki:
    ciasto:
    4 szkl. mąki pszennej,
    1 szkl. wrzącej wody,
    1 szkl. wrzącego mleka,
    1 łyżka oliwy/oleju,
    1 jajko

    farsz:
    0,5 kg pieczarek,
    50 g suszonych grzybów,
    1 duża cebula,
    nać pietruszki,
    sól, pieprz,
    masło.

    Wykonanie:
    ciasto:
    na stolnicę wysypujemy mąkę, szczyptę soli; całość sparzamy wrzątkiem (można połączyć mleko i wodę). Mieszamy widelcem/nożem, aż powstanie klejąca się masa. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i jajko, po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. W zależności od konsystencji jaką uzyskaliśmy dolewamy jeszcze wody/dosypujemy mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą (aby ciasto się nie wyschło).

    Farsz:
    zalewamy 1 szkl. wody 50 g suszonych grzybów w garnuszku i zaczynamy gotować. Na patelnię dajemy masło i szklimy na złoty kolor 1 dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę (można ją lekko posłodzić). Następnie dorzucamy do garnka starte na grubych oczkach pieczarki, lekko je solimy, aby puściły wodę. Gdy woda spod pieczarek odparuje, możemy zdjąć z gazu garnuszek z suszonymi grzybami, płyn spod tych grzybów przelewamy do pieczarek, a suszone grzyby bardzo drobno kroimy i również dodajemy do pieczarek. Połączone grzyby dusimy, aż do odparowania całego płynu. Pod koniec można jeszcze dodać łyżkę masła dla smaku. Gdy masa grzybowa przestygnie możemy dodać posiekaną drobno nać pietruszki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Łączenie:
    z miski wyciągamy część ciasta, resztę aby nie wyschło. Podsypujemy stolnice mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 mm. Następnie wykrawamy z niego szklanką krążki, a na jego środek dajemy 1 łyżeczkę farszu. Farsz rozpłaszczamy po całym krążku, zostawiając 1 cm rantu. Kolejno ciasto składamy na pół i sklejamy (można dla stałości poprawić widelcem), a następnie różki pieroga sklejamy ze sobą, aby powstało uszko :). Gotowe uszka wrzucamy do osolonego, z odrobiną masła/oleju wrzątku i gotujemy po wypłynięciu na powierzchnię wody ok. 10 min. Gotowe pierogi podajemy z barszczykiem.
    Smacznego :)
    kocham.gotowac@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. Z tradycją zbliżających się Świąt grzybki są związane,
    dlatego powinny być w różnej postaci przygotowane.
    Nie tylko w uszkach muszą się znajdować,
    lecz także słodkości mogą nam je symbolizować.
    Propozycja mojego wypieku jest godna stołu królewskiego,
    bo zawiera w sobie element zwyczaju pięknego.
    Wszystkie świąteczne potrawy mają ludzki głód zaspokoić,
    a moje grzybki dają możliwość, aby świąteczny stół nimi przystroić.
    Bowiem oko każdego się na nich skupi niejednokrotnie
    bo ich wygląd sprawia, że nikt nie wygląda markotnie.
    Aż szkoda takie dzieło konsumować,
    dlatego powinno na każdym królewskim stole się znajdować.
    Grzybki te piękno, dostojność i tradycje Świąt symbolizują,
    dlatego na stolach tak często królują.
    Smacznego i Wesołych Świąt!!!!!!

    Składniki (dla 12 szt.):
    Ciasto wymaga posiadania:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki Cukru Królewskiego
    1 jajko
    pół kostki margaryny zwykłej
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki soku cytrynowego
    dżem gruszkowy

    Do kremu potrzeba:
    1 opakowanie Bitej Śmietany lub Śnieżki
    mleko
    2 łyżeczki żelatyny
    polewa czekoladowa
    owoce np. maliny
    mak lub kawałki startej czekolady

    Wykonanie:
    W pierwszej kolejności trzeba składniki ciasta posiekać, zagnieść i włożyć wszystko
    do lodówki na około 1 godz. Następnie należy całość dokładnie rozwałkować i 12 krążków
    uformować szklanką oraz 12 foremką do babeczek. Kolejno krążkami wyciętymi szklanką
    należy oblepić zewnętrzną część foremki do babeczek, wyciąć małą foremką środki
    z krążków wyciętych foremką do babeczki. Z reszty ciasta uformować 12 nóżek grzybków,
    do których trzeba dodać do środka dżem gruszkowy i sok cytrynowy, a ich końce zamoczyć
    w wodzie i maku lub kawałkach startej czekolady. Krążki i nóżki upiec na złoty kolor.
    Bitą śmietanę lub śnieżkę należy przygotować zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi
    na opakowaniu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić i połączyć
    z bitą śmietaną bądź śnieżką, dodać owoce. Po wystudzeniu do kapeluszy nakładać
    powstały krem, przykryć krążkami z dziurką i włożyć tam nóżkę. Polewą czekoladową
    oblewać kapelusze grzybków.
    I gotowe.
    Smacznego!!!!

    e-mail: marios60_60@o2.pl
    Pozdrawiam
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  38. sernik na piernikowym spodzie z cytrynowym posmakiem

    składniki

    170 g masła

    250 g kruchych ciasteczek - petitki

    3 łyżeczki przyprawy do piernika

    750 g sera ( może być gotowy do sernika)

    200 g cukru pudru

    4 jajka

    1 łyżeczka skórki pomarańczowej

    2 łyżeczki skórki z cytryny

    2 łyżeczki aromatu cytrynowego

    2 łyżki budyniu waniliowego

    1 cukier waniliowy

    tabliczka deserowej czekolady

    6 łyżek cukru

    przepis

    spód: ciasteczka kruszymy ; miksujemy na gładką masę z 150 g masła i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. wykładamy nim tortownice, spód i boki - 25 cm średnicy , wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia; wstawiamy na 30 minut do lodówki masa: Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy ser i miksujemy, dodajemy kolejnie : łyżeczkę masła , budyń, skórkę pomarańczową , skórkę z cytryny , aromat cytrynowy 1 łyżeczkę przyprawy do piernika; możemy dodać kilka kropel aromatu. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy delikatnie do masy i mieszamy już ręcznie , najlepiej drewnianą łyżką. Wyciągamy spód z lodówki , wlewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp. 180 stopni ; po upieczeniu wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i zostawiamy na chwilę aby nie opadł. Gdy sernik wystygnie polewamy roztopioną czekoladą ; cukier rozpuszczamy na karmel; na papierze do pieczenia tworzymy gwiazdki z karmelu; gdy zastygną dekorujemy nimi sernik .

    pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim na chwilę sernik aby nie oklapł, lekko uchylając drzwiczki

    domi890@onet.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Suszone owoce znajdują się na obowiązkowej liście produktów, które koniecznie muszą zagościć na moim świątecznym stole. Używam ich nie tylko do upieczenia keksu i przygotowania kompotu, ale również nadziewam nimi pierogi. Soczysty farsz doprawiony cynamonem, wanilią i rumem jest zniewalający. Dzielę się więc przepisem.

    Ciasto:

    250 g mąki

    jajko

    szczypta soli

    Nadzienie:

    150 g suszonych śliwek

    40 g rodzynek

    80 g suszonych żurawin

    skórka z ½ klementynki

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    2 łyżki masła

    4 łyżki rumu

    szczypta cynamonu

    szczypta goździków

    W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić na nie śliwki pokrojone na kawałki, rodzynki, żurawinę. Dodać skórkę z klementynki, rum, cynamon i goździki. Podsmażać przez 3-4 minuty, aż owoce lekko zmiękną. Dodać ekstrakt i smażyć kolejną minutę. Zdjąć rondelek z ognia i ostudzić farsz.

    Zagnieść ciasto z mąki, jajka i soli. Wykrawać małe pierożki, wkładać odrobinę farszu do środka i sklejać je starannie. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane masełkiem.

    k_kubik@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  40. Jako że moja rodzinka składa się z oddanych fanów i fanek kokosowych smaków, na Wielkanoc i na Boże Narodzenie wysyłam swych bliskich do 7 nieba za pomocą tego oto ciasta... Potrzebujemy:
    litr mleka
    4 żółtka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    150g wiórków kokosowych
    4 opakowania cukru waniliowego
    1 szklankę cukru białego
    250g masła

    Dodatkowo:
    100g kokosu (wiórki lub wnętrze orzecha posiekane czy starte wedle uznania)
    300g ciasteczek kokosowych

    Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru białego, dodajemy do tego oba rodzaje mąki i 250ml mleka, miksujemy. Pozostałą część mleka wlewamy do garnka, wsypujemy resztę cukru i wiórki kokosowe, gotujemy. Zdejmujemy z gazu i wlewamy masę jajeczną, ciągle mieszając. Stawiamy garnek jeszcze raz na gazie, masę należy zagotować, ciągle mieszając. Zdejmujemy z gazu, pozostawiamy do ostudzenia, co jakiś czas jednak mieszamy.
    W międzyczasie musimy przyrumienić wiórki kokosowe na patelni.

    W dużej misce ubijamy masło na puch. Dodajemy partiami ostudzony już budyń kokosowy, za każdym razem dokładnie miksując.

    Ciasteczka kokosowe układamy na dnie dużej formy, wykładamy na nie 1/3 całego kremu, rozsmarowujemy. Nakładamy kolejną warstwę ciastek, znów wykładamy krem, znów rozsmarowujemy i tak dalej ;) Wierzch ciacha ma jednak kończyć się warstwą kremu. Posypujemy przyrumienionymi wiórkami, oczywiście można stworzyć jakiś wzorek.
    Wkładamy nasze dzieło do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Potem już można tylko zajadać i rozkoszować się smakiem :)
    Dla wielbicieli Rafaello jak znalazł! Jest naprawdę przepyszne :)

    xximmortellexx@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  41. Roladki z łososia
    1 opakowanie serka Philadelphia
    1 opakowanie łososia
    słoiczek kaparów
    słoiczek zielonych oliwek
    pół pęczka koperku
    pół cytryny
    sól, pieprz
    Koper, kapary oraz oliwki bardzo drobno posiekać, następnie dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na każdym plasterku łososia kładziemy przygotowany farsz, zwijamy w roladkę. Roladki układamy na półmisku, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną posiekanego koperku.

    OdpowiedzUsuń
  42. Roladki z łososia
    1 opakowanie serka Philadelphia
    1 opakowanie łososia
    słoiczek kaparów
    słoiczek zielonych oliwek
    pół pęczka koperku
    pół cytryny
    sól, pieprz
    Koper, kapary oraz oliwki bardzo drobno posiekać, następnie dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na każdym plasterku łososia kładziemy przygotowany farsz, zwijamy w roladkę. Roladki układamy na półmisku, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną posiekanego koperku.

    cattie1507@o2.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.