Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
Krem:
- 125 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 175 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
- garść rodzynek Kresto (6 małych odkładamy na oczy jeży)
Dodatkowo:
- opakowanie migdałów w słupkach Kresto
- 1 suszona morela Kresto
Przygotowanie:
Ciasto: jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika i tarte orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem: miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Następnie dokładnie mieszamy z kakao, tartymi orzechami i rodzynkami.
Jeże: z ciasta odkrawamy od dołu 2-cm placek i wycinamy 1 większy i 2 mniejsze owalne kształty (podstawy jeży). Pozostałą część ciasta drobno kruszymy i mieszamy z 3/4 kremu. Masę wykładamy na ciasto i formujemy jeże. Wierzchy smarujemy równomiernie pozostałym kremem. Ze słupków migdałowych robimy kolce, z pozostawionych rodzynek oczy i pyszczki z suszonej moreli. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.
Śliczna rodzinka. Gratuluję zdolności i łakoci. A niech no jeden jeżyk przyczłapie do mnie.
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie ;)
OdpowiedzUsuń