Makaron z wędzoną makrelą przygotowałam bazując się na tym przepisie, oczywiście jak to ja zrobiłam trochę inaczej niż autorka, ale wyszło niesamowicie smacznie, mąż poprosił, abym częściej przygotowywała takie smakołyki.
Składniki:
- makaron świderek Czaniecki
- duża wędzona makrela
- 1 średnia czerwona cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz ziołowy
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z makreli oddzielamy od skóry i ości. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z odrobiną soli, gdy będzie szklista, dodajemy rybę i 3/4 natki pietruszki (resztę pozostawiamy do dekoracji). Chwilę razem podsmażamy, a następnie dodajemy śmietankę i podgrzewamy, aż będzie gorąca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
takiego dania jeszcze nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńRobię to danie z tuńczykiem, ale nie wpadłam na pomysł, by wykorzystać makrelę. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuń