Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki syropu klonowego
- mleko (zawsze dodaję "na oko", aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
- 1 małe jabłko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka kakao
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy pozostałe składniki (mleko dolewamy stopniowo, kontrolując gęstość ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Możemy posypać cukrem pudrem.
Zjadłabym takie maleństwa.
OdpowiedzUsuńw takim razie zapraszam :)
Usuńmniaaam :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne śniadanko. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń