środa, 27 listopada 2013

Kakaowe racuszki na jeden kęs

 Racuszki na śniadanie robię co jakiś czas i za każdym razem staram się je jakoś urozmaicić. Tym razem zrobiłam wersję mini, do której dodałam kakao i jabłko.

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • mleko (zawsze dodaję "na oko", aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka kakao
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajko wbijamy do miski, dodajemy pozostałe składniki (mleko dolewamy stopniowo, kontrolując gęstość ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty nakładamy porcję ciasta na patelnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Możemy posypać cukrem pudrem.


4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.