środa, 20 listopada 2013

Papryka faszerowana mięsem i kuskusem

Tak przygotowaną paprykę podałam na obiad, jednak dla bardziej wymagających może być jako przystawka.

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 duże papryki
  • ok. 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 plastry sera
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i osuszamy. Odkrawamy górną część (tworząc wieczko) i wydrążamy gniazda nasienne. Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy. Dodajemy do gotowego kuskusu. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i wrzucamy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, a później doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę w środku lekko solimy i nadziewamy przygotowanym farszem. Na wierzchu kładziemy po plastrze sera i przykrywamy "wieczkiem" papryki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.

3 komentarze:

  1. Super, uwielbiam robić to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam faszerowanej papryki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie na listopadową pochmurną pogodę. Od razu lepiej człowiek się czuję, już od samego patrzenia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.