Składniki (dla 2 osób):
- 2 duże papryki
- ok. 200 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 pęczka koperku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 plastry sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i osuszamy. Odkrawamy górną część (tworząc wieczko) i wydrążamy gniazda nasienne. Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy. Dodajemy do gotowego kuskusu. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i wrzucamy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, a później doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę w środku lekko solimy i nadziewamy przygotowanym farszem. Na wierzchu kładziemy po plastrze sera i przykrywamy "wieczkiem" papryki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Super, uwielbiam robić to danie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam faszerowanej papryki ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na listopadową pochmurną pogodę. Od razu lepiej człowiek się czuję, już od samego patrzenia
OdpowiedzUsuń