poniedziałek, 23 lutego 2015

Szarlotka sypana z masą makową


Szarlotkę sypaną zna wielu z Was, a co powiecie na wersję szarlotki z dodatkiem masy makowej?

Składniki (na formę o wymiarach 25x30 cm):

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duża puszka masy makowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
  • 100 g masła lub margaryny
  • cukier puder do obsypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon.
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wsypujemy 1 część sypkich składników, dokładnie rozprowadzamy i wykładamy na to połowę jabłek.
Masę makową mieszamy z kandyzowaną skórką cytrynową i wykładamy połowę na jabłka. Następnie wysypujemy 2 część sypkich składników, resztę jabłek i masę makową. Pokrywamy ostatnią częścią sypkich składników. Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. też robiłam niedawno szarlotkę sypaną ale bez masy makowej... kolejnym razem chyba ją dodam :) robiłaś jeszcze jakąś inną wersję tej szarlotki? z innym dodatkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z innym dodatkiem jeszcze nie robiłam, ale chodzi mi po głowie, żeby do jabłek dodać rodzynki, albo żurawinę :)

      Usuń
  2. jak z makiem to uwielbiam bezwarunkowo/ Pozdrawiam Jolu

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takiej wersji szarlotki, ale czemu nie ? warto upiec.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.