Szarlotkę sypaną zna wielu z Was, a co powiecie na wersję szarlotki z dodatkiem masy makowej?
Składniki (na formę o wymiarach 25x30 cm):
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 duża puszka masy makowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
- 100 g masła lub margaryny
- cukier puder do obsypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier i cynamon.
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wsypujemy 1 część sypkich składników, dokładnie rozprowadzamy i wykładamy na to połowę jabłek.
Masę makową mieszamy z kandyzowaną skórką cytrynową i wykładamy połowę na jabłka. Następnie wysypujemy 2 część sypkich składników, resztę jabłek i masę makową. Pokrywamy ostatnią częścią sypkich składników. Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Masę makową mieszamy z kandyzowaną skórką cytrynową i wykładamy połowę na jabłka. Następnie wysypujemy 2 część sypkich składników, resztę jabłek i masę makową. Pokrywamy ostatnią częścią sypkich składników. Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSzarlota z makiem - super! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńteż robiłam niedawno szarlotkę sypaną ale bez masy makowej... kolejnym razem chyba ją dodam :) robiłaś jeszcze jakąś inną wersję tej szarlotki? z innym dodatkiem?
OdpowiedzUsuńZ innym dodatkiem jeszcze nie robiłam, ale chodzi mi po głowie, żeby do jabłek dodać rodzynki, albo żurawinę :)
Usuńjak z makiem to uwielbiam bezwarunkowo/ Pozdrawiam Jolu
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam Weroniko :)
UsuńNie jadłam takiej wersji szarlotki, ale czemu nie ? warto upiec.
OdpowiedzUsuńPewnie, że warto :)
Usuń