Składniki (dla 2-3 osób):
- 250 g wątróbki drobiowej
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- mleko do namoczenia wątróbki
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. W tym czasie ryż gotujemy na sypko, a cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy odsączone z mleka wątróbki i smażymy z każdej strony. Następnie wrzucamy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i całość dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy odsączone z mleka wątróbki i smażymy z każdej strony. Następnie wrzucamy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i całość dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fajny pomysł z pomidorowym sosem - ja spróbuję z moim przecierem
OdpowiedzUsuńNa pewno świetnie się sprawdzi :)
Usuń