poniedziałek, 9 lutego 2015

Wątróbka drobiowa z ryżem

Wątróbkę drobiową bardzo lubimy, zazwyczaj robiłam ją tylko z cebulką, jednak tym razem postanowiłam zrobić coś innego, ale również smacznego.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • mleko do namoczenia wątróbki
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. W tym czasie ryż gotujemy na sypko, a cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy odsączone z mleka wątróbki i smażymy z każdej strony. Następnie wrzucamy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i całość dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z pomidorowym sosem - ja spróbuję z moim przecierem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.