środa, 4 lutego 2015

Faworki na serku homogenizowanym

Kruche smażone w głębokim tłuszczu faworki są doskonałym deserem w karnawale.

Składniki (na około 25 sztuk):
  • 200 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia 
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je  jak najcieniej na lekko podsypanej mąką stolnicy. Następnie ostrym nożem kroimy na paski o wymiarach ok. 3x7 cm. Każdy pasek nacinamy lekko na środku i przeplatamy przez powstałą dziurkę jeden z końców. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Faworki były u mnie w sobotę, teraz na ten weekend czas na pączki. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm... Jak mi zapachniało. Czy ktoś nie lubi faworkow? Pięknie wyglądają az języka nie można powstrzymać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faworki :) Dawno już ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.