środa, 18 lutego 2015

Sok marchewkowo-jabłkowo-pomarańczowy

Przygotowuje się go dość długo, ale warto, bo jest smaczny.

Składniki (na ok. 1 litr):
  • 600 g marchwi
  • 600 g jabłek
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • woda
Przygotowanie:
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do marchwi. Całość zalewamy taką ilością wody, aby pokrywała zawartość garnka. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie bardzo miękka. Następnie miksujemy dokładnie blenderem i przecieramy przez gęste sitko. Dodajemy sok z pomarańczy i w razie potrzeby trochę przegotowanej wody.

Wedle uznania sok można posłodzić, mój jednak był wystarczająco dobry.

4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.