Składniki:
- 4 filety z mintaja
- olej rzepakowy do smażenia
Marynata:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Panierka:
- opakowanie ziaren amarantusa Skworcu
- ok. 2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Filety z mintaja myjemy i kroimy na kawałki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, po czym wrzucamy do niej kawałki ryby i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Ziarna amarantusa mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.
Ziarna amarantusa mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.
Nie przepadam za rybami, ale dobrze przyrządzony mintaj mógłby być wyjątkiem :) Obserwuję i czekam na kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuńtreepsy.blogspot.com
Miło mi Ciebie gościć, oczywiście zapraszam ponownie ;)
Usuńuwielbiam rybkę zwłaszcza z ryżem. Pysznie wygląda. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze rybka jest z ryżem, takie przyzwyczajenie :)
UsuńPozdrawiam :)
Wspaniała rybka :) Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam rybki! Ale karpia nie lubię :( Mintaj jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńRównież nie przepadam za karpiem...
Usuń