środa, 26 lutego 2014

Musztardowe polędwiczki wieprzowe

Miały być grillowane, ale w końcu pozostały pieczone, co nie zmienia faktu, że wyszły soczyste i kruche.

Składniki:
  • 5 plastrów polędwiczki wieprzowej
  • 4 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • duża szczypta pieprzu cayenne (chili)
  • sól
Przygotowanie:
Kawałki polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i z obu stron oprószamy solą. Musztardę mieszamy z ziołami i pieprzem cayenne.
Do marynaty wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie wykładamy polędwiczki na blachę i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Podajemy z ryżem lub kaszą jęczmienną.

3 komentarze:

  1. Ależ mi zaostrzyłaś apetyt. Polędwiczki są pyszne. Czasami robię je na szybko i też są soczyste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatne, pyszne i zawsze smakują. Pachnie, kusi... mmmm :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.