Składniki:
- 5 plastrów polędwiczki wieprzowej
- 4 łyżeczki musztardy chrzanowej
- szczypta suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- duża szczypta pieprzu cayenne (chili)
- sól
Przygotowanie:
Kawałki polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i z obu stron oprószamy solą. Musztardę mieszamy z ziołami i pieprzem cayenne.
Do marynaty wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie wykładamy polędwiczki na blachę i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Podajemy z ryżem lub kaszą jęczmienną.
Ależ mi zaostrzyłaś apetyt. Polędwiczki są pyszne. Czasami robię je na szybko i też są soczyste.
OdpowiedzUsuńTakie mięsko to ja lubię.
OdpowiedzUsuńDelikatne, pyszne i zawsze smakują. Pachnie, kusi... mmmm :)
OdpowiedzUsuń