środa, 12 lutego 2014

Rurki w sosie ostro-słodkim

Połączenie papryczki chili z miodem, do tego kawałki kurczaka... W sam raz na rozgrzewkę :)

Składniki:
  • makaron rurka ukośna Czaniecki
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • curry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • woda
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, curry. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, a następnie zalewamy 1/2 litra wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryczkę chili. Dusimy chwilę pod przykryciem, po czym dodajemy miód. Zagotowujemy i zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną wody. Jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy dowolnie do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym makaronem.

5 komentarzy:

  1. No na taką chlapę za oknem idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten makaron, bo fajnie w niego wszystko wchodzi a do tego z kurczaczkiem, pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym twoje rurki, obiadek pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały obiad, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.