Składniki:
- makaron rurka ukośna Czaniecki
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka miodu
- sól
- curry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- woda
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, curry. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, a następnie zalewamy 1/2 litra wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz papryczkę chili. Dusimy chwilę pod przykryciem, po czym dodajemy miód. Zagotowujemy i zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną wody. Jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy dowolnie do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym makaronem.
No na taką chlapę za oknem idealne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten makaron, bo fajnie w niego wszystko wchodzi a do tego z kurczaczkiem, pycha
OdpowiedzUsuńZjadłabym twoje rurki, obiadek pycha :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować ;)
UsuńWspaniały obiad, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń