Składniki (na słoiczek ok. 200 ml):
- 3 średnie cytryny
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wrzucamy do rondelka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, cukier, jajka i skrobię, mieszamy chwilę do połączenia składników, a następnie zagotowujemy. Gotujemy ok. 2-3 minuty, po czym dodajemy łyżkę oleju, mieszamy i ponownie gotujemy ok. 2-3 minuty. Rondelek zdejmujemy z ognia, a krem przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się skórek. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Twój krem wygląda bardzo pysznie. Robię podobny. Gratuluję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam ;)
UsuńUwielbiam takie kremy :)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robiła podobny tylko że malinowy :)
Brzmi ciekawie :) Może i ja spróbuję kiedyś :)
UsuńWpisuję się do grona obserwatorów i będę wpadać częściej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
Usuń