Składniki (na ok. 10 małych placków):
- pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- 3 listki świeżej bazylii
- ok. 70 g żółtego sera
- sól
- biały pieprz
- curry
- mielona gałka muszkatołowa
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową (wszystko wedle uznania). Dodajemy jajko, mąkę, musztardę, posiekane listki bazylii i starty na tarce o dużych oczkach ser. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor, na niewielkiej ilości oleju.
Podajemy z ryżem.
Podobne placuszki drobiowe robię z mozzarellą, pieczarkami - pychota. Twoje bardzo ładnie ci wyszły, takie złociutkie, że aż ślinka leci a mąż to wiadomo najważniejszy krytyk
OdpowiedzUsuńJa poszłam na łatwiznę, nie chciało mi się wymyślać co dodać...
UsuńDziękuję za komentarz :)
Takie placuszki kiedyś robiła mi babcia :)
OdpowiedzUsuń