Składniki (na blachę o wymiarach 25x30cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 saszetki kawy 3w1
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 4 saszetki kawy 3w1
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny
- 500 g słonecznika łuskanego Kresto
Nasączenie:
- 1 saszetka kawy 3w1
- 150 ml wody
Lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- odrobina przygotowanej kawy (można użyć tej, którą będziemy nasączać biszkopt)
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Krem: w 1/2 szklanki mleka mieszamy cukier oraz mąkę. Pozostałe mleko podgrzewamy, a następnie dodajemy kawę. Zagotowujemy, po czym stopniowo cienkim strumieniem (cały czas mieszając) wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło lub margarynę ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu kawowego, cały czas ucierając. Do gotowego kremu wsypujemy słonecznik i mieszamy.
150 ml wody zagotowujemy i zalewamy kawę. Odrobinę mieszamy z cukrem pudrem, by utworzyć lukier.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy obie kawą. Na dolnej części wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy lukrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.
150 ml wody zagotowujemy i zalewamy kawę. Odrobinę mieszamy z cukrem pudrem, by utworzyć lukier.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy obie kawą. Na dolnej części wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy lukrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Bardzo lubię ciasta o smaku kawy
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest stworzone dla mnie ! ;D
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z dodatkiem kawy, są takie inne w smaku mimo, że też słodkie. Przepis wart wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuń