czwartek, 27 lutego 2014

Placki z kapustą kiszoną

Wszędzie, gdzie się dziś nie spojrzy, tam pączki, faworki i inne tego typu. U nas za to pyszne placki z dodatkiem kiszonej kapusty, papryki i cebuli. Można je zrobić na śniadanie lub jako dodatek do dania głównego. Najlepiej jeść ciepłe, z sosem (np. czosnkowym) lub bez.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 posiekane listki świeżej bazylii
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, odsączamy dokładnie, a następnie siekamy. Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką. Smażymy na minimalnej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron. 

2 komentarze:

  1. Takiej wersji jeszcze nie jadłam placków jeszcze z kapusta. Fajnie połączyłaś smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie. Fajnie, że lubisz eksperymentować, bo w kuchni najbardziej cieszy własny pomysł na pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.