Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 250 g kiszonej kapusty
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 posiekane listki świeżej bazylii
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- szczypta mielonej ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, odsączamy dokładnie, a następnie siekamy. Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką. Smażymy na minimalnej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron.
Takiej wersji jeszcze nie jadłam placków jeszcze z kapusta. Fajnie połączyłaś smaki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Fajnie, że lubisz eksperymentować, bo w kuchni najbardziej cieszy własny pomysł na pyszne danie.
OdpowiedzUsuń