Składniki (na około 20 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu (można zastąpić wódką lub octem)
- marmolada
- smalec do smażenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok żurawinowy
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy sobie składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową).
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut.
Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajka, spirytus, zaczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Obręczą lub szklanką wycinamy kółka. Odkładamy je, przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok. 40 minut.
Wyrośnięte pączki wkładamy porcjami na rozgrzany do temperatury 175 stopni smalec. Smażymy ok. 1-1,5 minuty z każdej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Wyglądają bardzo apetycznie, jak ze sklepu, ale sądzę że w smaku były lepsze od sklepowych.
OdpowiedzUsuńO tak, w smaku były dużo lepsze :)
UsuńW sam raz na tłusty czwartek. Już się nie mogę doczekać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, CanBe.pl
Nie ma czwartku tłustego be pączka przynajmniej jednego
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń