Składniki (na foremkę 11x22 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki owsianej
- 25 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki maślanki
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- po dużej szczypcie suszonego tymianku i oregano (można pominąć)
- odrobina mleka do posmarowania wierzchu
- mak do posypania
Przygotowanie:
Obie mąki mieszamy z solą i ziołami. Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy cukier i wlewamy 3-4 łyżki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy maślankę, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
Formę smarujemy olejem. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze i przekładamy do formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy po wierzchu mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 55 minut, po czym sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku.
Jak z makiem to już kocham :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam na kromeczkę :)
UsuńTylko na jedną? :( Pozdrawiam :)
UsuńJak tak bardzo lubisz, to na pół się podzielimy :)
UsuńNie ma jak domowe pieczywko, nawet po kilku dniach ma barzdo dobry smak
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, ale czy po kilku dniach ma dobry smak to nie wiem, bo szybko się kończy :)
Usuńwygląda pysznie :) domowy chlebek jest najlepszy :) :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnic nie zastąpi domowego pieczywa, a szczególnie zapachu który jest w trakcie pieczenia w całym domu :)
OdpowiedzUsuń