Składniki (na 2 sztuki):
- 350 g mąki pszennej typ 1850 (graham)
- 50 g mąki pszennej typ 650
- 25 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki naturalnego kefiru
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- duża szczypta suszonego oregano
- mak do posypania
Przygotowanie:
Obie mąki mieszamy z solą, oregano i ziarnami. Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy cukier i wlewamy 3-4 łyżki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy kefir, olej i resztę wody. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lub jeśli robimy wieczorem, do lodówki na noc).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na dwie części i formujemy bagietki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni C.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na dwie części i formujemy bagietki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni C.
Przed włożeniem bagietek do piekarnika, nacinamy je, smarujemy z wierzchu wodą i posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 15 minut.
Pieczemy ok. 15 minut.
Chciałabym takie mieć dziś na śniadanie, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak, były pyszne :) Zapraszam następnym razem na jedną :)
Usuń