sobota, 30 sierpnia 2014

Grahamowe bagietki z ziarnami

Któż nie skusiłby się na świeże domowe pieczywo z rana... Mięciutkie i smaczne, giną jeszcze ciepłe :) A co zrobić, by rano nie czekać aż ciasto wyrośnie? Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i wstawić na noc do lodówki, by rano w kilka chwil zrobić pyszne bagietki.

Składniki (na 2 sztuki):
  • 350 g mąki pszennej typ 1850 (graham)
  • 50 g mąki pszennej typ 650
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki naturalnego kefiru
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • duża szczypta suszonego oregano
  • mak do posypania
Przygotowanie:
Obie mąki mieszamy z solą, oregano i ziarnami. Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy cukier i wlewamy 3-4 łyżki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy kefir, olej i resztę wody. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lub jeśli robimy wieczorem, do lodówki na noc).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na dwie części i formujemy bagietki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni C.
Przed włożeniem bagietek do piekarnika, nacinamy je, smarujemy z wierzchu wodą i posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 15 minut.

2 komentarze:

  1. Chciałabym takie mieć dziś na śniadanie, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, były pyszne :) Zapraszam następnym razem na jedną :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.