Składniki (na blachę o wymiarach 25x30 cm):
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki jagód (wedle uznania mogą być inne owoce)
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem w misce. W osobnym naczyniu mieszamy trzepaczką maślankę z olejem i jajkami. Tak przygotowaną masę przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Na nim układamy umyte jagody (lub inne owoce).
Składniki kruszonki łączymy ze sobą i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby jeszcze chwilę podpiekamy.
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAby ciasto jeszcze lepiej rosło można proszek dać pół na pół z sodą. Kwaśna maślanka spotęguje wzrost ciasta.
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć :) Następnym razem spróbuję :D
Usuń