środa, 6 sierpnia 2014

Ciasto ucierane na maślance z owocami i kruszonką

Ciasto długo pozostaje świeże, do tego można je zamrozić, a po rozmrożeniu smakuje dokładnie tak samo jak świeżo upieczone :)

Składniki (na blachę o wymiarach 25x30 cm):

Ciasto:
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki jagód (wedle uznania mogą być inne owoce)
Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem w misce. W osobnym naczyniu mieszamy trzepaczką maślankę z olejem i jajkami. Tak przygotowaną masę przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Na nim układamy umyte jagody (lub inne owoce).
Składniki kruszonki łączymy ze sobą i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby jeszcze chwilę podpiekamy.

3 komentarze:

  1. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aby ciasto jeszcze lepiej rosło można proszek dać pół na pół z sodą. Kwaśna maślanka spotęguje wzrost ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć :) Następnym razem spróbuję :D

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.