piątek, 1 sierpnia 2014

Kalarepa z groszkiem i marchewką


Danie to można potraktować jako obiad podając z kaszą jaglaną lub jako podwieczorek podając ze świeżym pieczywem.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 350 g kalarepy
  • 1 średnia marchew (ok. 50 g)
  • 150 g groszku konserwowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kalarepę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa, lekko oprószamy solą i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion, wrzucamy osączony z zalewy groszek konserwowy i koperek. Mieszamy i posypujemy po wierzchu mąką. Dusimy przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku wedle uznania solą i pieprzem.
Tak jak wspomniałam wcześniej, podajemy z kaszą jaglaną lub pieczywem.

2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.