Danie to można potraktować jako obiad podając z kaszą jaglaną lub jako podwieczorek podając ze świeżym pieczywem.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 350 g kalarepy
- 1 średnia marchew (ok. 50 g)
- 150 g groszku konserwowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 150 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kalarepę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa, lekko oprószamy solą i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion, wrzucamy osączony z zalewy groszek konserwowy i koperek. Mieszamy i posypujemy po wierzchu mąką. Dusimy przez kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku wedle uznania solą i pieprzem.
Tak jak wspomniałam wcześniej, podajemy z kaszą jaglaną lub pieczywem.
Tak jak wspomniałam wcześniej, podajemy z kaszą jaglaną lub pieczywem.
Pyszności. Lubię warzywne duszonki a z kalarepą nie próbowałam
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :D
Usuń